Начало Автомобилни новини Audi представя новото А4

Audi представя новото А4

89
0

Новото поколение Audi A4 и A4 Avant представляват вълнуващо съчетание от модерни технологии и висша естетика. Всички технологични решения в най-продаваната фамилия от модели на марката са напълно нови разработки. Висок приоритет в процеса на развойната дейност е имало намаляването на емисиите на CO2, а всички технологии са били фокусирани върху намаляването на съпротивлението при движение, а от там и на разхода на гориво.

Добър пример в тази насока е аеродинамиката. Версията седан на A4 се отличава с коефициент на въздушно съпротивление от 0.23 – най-ниския в неговия клас. Новия модел предлага и впечатляващо ниски нива на емисиите на CO2 – 95 грама на километър при версията A4 Sedan 2.0 TDI ultra с мощност 110 кВт (150 к.с.) и само 99 грама CO2 на километър при A4 Avant 2.0 TDI ultra.

Новото поколение четирицилиндрови двигатели TFSI с новоразработени методи за оптимизация на горивния процес демонстрира нови стандарти в четирицилиндровия клас бензинови двигатели по отношение на разхода на гориво, количествата на емисиите и динамичните характеристики. Новите A4 седан и A4 Avant ще отбележат пазарната си премиера тази есен.

Със своята дължина от 4.73 метра и междуосовото разстояние oт 2.82 м, новите A4 седан и A4 Avant се отличават с уверена стойка на пътя, а ясно изразените хоризонтални линии в предната и задната част подчертават широчината на автомобила. Плавния стил на дизайна със завършени линии дават израз на характерната за марката спортна елегантност. Емблематичната за марката голяма предна решетка и широка и ниска, а предлаганите допълнително светлини с LED елементи и матрична LED система (включително димамии светлини на мигачите) превръщат модерните технологии във визуален запазен знак на марката.

Външните размери са нараснали в сравнение с предходното поколение на модела, но теглото е значително намалено – снижаването е до 120 килограма в зависимост от вида на използвания двигател. Каросерийната структура на новите модели на Audi също е една от най-леките в класа благодарение на олекотената конструкция и интелигентно подбраното съчетание от материали.

Багажното пространство на новия A4 Avant предлага основен обем от 505 литра – повече от всеки друг представител на престижна марка в този клас. При сгънати задни седалки и товар до тавана, бъдещите собственици ще могат да разчитат на внушителен обем от 1 510 литра. Електрическото задвижване на покривалото на багажника и на задния капак са част от серийното оборудване на новия модел. Допълнително се предлага и сензорно управление на отварянето и затварянето на задния капак.

Новият модел предлага изобилие от интелигентни технологии, използването на които е още лесно и естествено с помощта на новата централизирана система за контрол и управление Audi MMI. Сред високотехнологичните акценти при новия A4 са „виртуалния кокпит“ на Audi, обединяващ в едно контролните прибори, матричната система на предните светлини с LED елементи Audi Matrix LED, интерфейсът за свързване на смартфони на Audi, озвучителната система Bang & Olufsen с 3D звук, телефонният модул на Audi с панел за безжично зареждане, head-up дисплея, както и многобройни други електронни системи за подпомагане на водача и мобилни услуги Audi connect.

Основният фокус в тази област е поставен върху две нововъведения. Допълнително предлаганият виртуален кокпит на Audi представлява изцяло цифров блок на контролните прибори с 12.3-инчов течнокристален екран, който показва най-важната за водача информация с брилянтно графично изображение с висока разделителна способност, фини детайли и съвършени ефекти.

Системата за управление MMI на централната конзола също е c изцяло ново изпълнение и изпълнява ролята на главно централизирано звено за управление на функциите в автомобила. Върховата инфоразвлекателна система MMI Navigation plus с MMI touch и голям екран с диагонал 8.3 инча разполага със сензорен панел за увеличаване/намаляване на изображението на екрана и за въвеждане на символи върху въртящия се прибор за управление. Цялостната логика на обслужването на системата MMI е близка до тази при смартфоните и включва интелигентна функция за търсене с въвеждане на свободен текст. Новата, много по-естествена система за гласово управление на функциите също приема запитвания на нормален разговорен език като например “Искам да се обадя на …”

Системата MMI Navigation plus може да разчита на изчислителната мощ на второто поколение модулна инфоразвлекателна платформа, която дава възможност на марката Audi да предложи максимално бързо в своите автомобили последните новости в потребителската електроника.

Клиентите, които поръчат автомобили със системата MMI Navigation plus, ще получат автоматично и хардуерния модул Audi connect, който свързва новите A4 и A4 Avant с интернет чрез високоскоростна мобилна мрежа от последно поколение LTE. Пътниците мога да сърфират в глобалната мрежа и да изпращат и получават електронна поща със своите мобилни устройства през мобилната точка за Wi-Fi достъп, докато водачът може да разчита на специално адаптираните услуги на Audi connect.

Смартфон интерфейсът на Audi е изцяло ново удобство, което интегрира функциите на мобилните телефони с операционна система iOS и Android в специално разработената за тях среда на системата Audi MMI. Tелефонният модул на Audi с панел за безжично зареждане Audi phone box свързва смартфоните с вградената в автомобила външна антена и ги зарежда безжично на индукционен принцип в съответствие със стандарта Qi. За запалените почитатели на висококачествения hi-fi звук се предлага озвучителната система Bang & Olufsen с новаторско 3D звучене, което придава триизмерност на звуковата картина, добавяйки усещане за височина. Новият таблет на Audi може също да се ползва гъвкава възможност за забавление на пътниците на задните седалки.

Новите Audi A4 и A4 Avant ще отбележат пазарната си премиера в Германия с гама от седем двигателя – три бензинови TFSI и четири дизелови TDI. Мощността при всички тях е значително увеличена и обхваща диапазона от 110 kW (150 к.с.) до 200 kW (272 к.с.). Едновременно с това, разходът на гориво е отбелязал намаление с до 21 процента. Версията A4 2.0 TDI ultra изразходва едва 3.7 литра дизелово гориво на 100 километра пробег, а емисиите на CO2 възлизат на едва 95 грама на километър. Данните за съответната версия Avant са 3.8 л/100 км и 99 г/км CO2. Всички двигатели съчетават високата енергийна ефективност с отлични динамични показатели и перфектни работни маниери с ниско ниво на шума и вибрациите. Tова се отнася в особена степен за двата шестцилиндрови двигателя 3.0 TDI.

Новото Audi A4 представя революционно нововъведение при бензиновите двигатели. Агрегатът 2.0 TFSI ultra с мощност 140 kW (190 к.с.) използва изцяло нов тип горивен процес, който го прави изключително икономичен и дава възможност за постигане на среден разход от 4.8 литра на 100 км и емисии на CO2 в размер на едва 109 г/км. Данните за съответната версия Avant са 5.0 л/100 км и 114 г/км CO2. На по-късен етап към гамата на новия модел ще бъде добавена и версия g-tron, която ще използва за гориво природен газ или добития по екологосъобразни и устойчиви методи Audi e-gas.

Силовото предаване и ходовата част на новите Audi A4 и A4 Avant са разработени изцяло наново. Шестстепенната механична предавателна кутия, седемстепенната трансмисия S tronic (предлагана вече и при версиите с предно предаване) и осемстепенната трансмисия tiptronic също са реконструирани, като автоматичните механизми вече предлагат функция за свободно движение, намаляваща разхода на гориво. Работата на предното предаване и системата за двойно предаване quattro се подпомага от функцията за индивидуален контрол на подавания към всяко едно колело въртящ момент. При версията, задвижвана от най-мощния TDI, от 2016 година Audi ще започнат да предлагат и спортен диференциал на задния мост като допълнителна възможност.

Поведението на пътя на новия A4 отбелязва голяма крачка напред – от една страна то е подчертано динамично и ориентирано към почитателите на спортния дух, но в същото време се фокусира и върху постигането на отличен комфорт. Окачването и кормилната уредба филтрират ефективно сътресенията от неравната пътна настилка, но успяват да предадат и са посочени в списъка в последния раздел от тази основна информация за модела.

Audi A4 и A4 Avant са образец в класа благодарение на своите многобройни електронни системи за подпомагане на водача. Функцията за превантивна икономичност спомага за снижаване на разхода, системата за следене на лентата Audi active lane assist гарантира безопасно движение спрямо хоризонталната маркировка, а адаптивният темпомат с функция за подпомагане на движението в тежък трафик Stop&Go улеснява водача при шофиране в натоварени градски условия. Специално предимство на функцията за подпомагане на движението в тежък трафик е нейната стратегия за управление. Тя отчита голям брой различни параметри като пътната маркировка и движещите се отпред превозни средства. Сред другите нововъведения със сериозен принос за безопасността на пътя са още системата за паркиране, функцията за предупреждение за напречно движещи се автомобили, предупреждението при излизане на път с предимство, функцията за предотвратяване на непосредствен сблъсък, подпомагането при маневри и системите за превантивна безопасност Audi pre-sense. Разпознаването на пътни знаци с помощта на видео сензор също ще се предлага при новото поколение на А4.

Двата нови модела Audi A4 ще се предлагат в представителствата на марката в Германия и другите западноевропейски държави от есента на 2015 година. Серийното им оборудване е още по-богато от това на предшествениците им и включва ксенонови предни светлини, система за достъп без ключ, Bluetooth връзка, система за избор на режима на движение Audi drive select (при версиите с мощност от 140 кВт/190 к.с. нагоре) и 7-инчов екран на системата MMI.