Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 в Азербайджан: Една различна Гран при

F1 в Азербайджан: Една различна Гран при

1987
0
Гран при на Азербайджан, Баку
снимка: Пирели

Календарът на Формула 1 понастоящем включва много интересни дестинации и посещението на места като Гран при на Азербайджан е истинско изживяване. Баку е живописен град, в който гледането на надпревара от световния шампионат на F1 лесно се съчетава с чисто туристически разходки по местните забележителности. Днес се връщаме към материал, публикуван в брой 215 на списание ClubS1 от 2018 г., който описва именно уникалното изживяване да посетиш столицата на Азербайджан.

Със сигурност Гран при на Азербайджан не е типичното състезание във Формула 1

Надпреварата се проведе тази година за трети път. А след като и през миналия сезон имах възможност да присъствам на старта, впечатленията ми са доста по-пълни.

Състезанието се провежда по централните крайбрежни булеварди на Баку. Те са изключително широки и преминават около много красиви сгради. Повечето са строени в края на XIX и началото на XX век от петролните предприемачи, които заедно с архитектите си са посещавали специално Париж, за да черпят идеи. Всичко е реновирано, няма грам графити, блести, а под балконите са магазините на световни брандове като Армани, Ескада и т.н. Азербайджан се откъсва през споменатия период и от опеката на руската империя. През 1918 г. става първата в света република в ислямския свят. Но само 2 години по-късно по заповед на Ленин страната е превзета от Червената армия и е присъединена към Съветския съюз заради нефта.

Гран при на Азербайджан, Баку
снимка: Пирели

След разпадането му в началото на 90-те години на XX век бившият първи секретар на партията в републиката Хайдар Алиев (у нас известен като Гайдар) сравнително бързо я отцепи като самостоятелна държава

Днес синът му Илхам е президент и ако оставим настрана някои специфики на демокрацията, градът изглежда впечатляващ. Улиците са изключително чисти, парковете – много красиви, обслужването навсякъде е забележително, а цените – много добри. Вечеря в добри ресторанти – както по централните улици, така и в реставрирания (малко по божидардимитровски) стар град – за 5 човека струва около 150-170 маната, или горе-долу толкова в лева!

А храната е великолепна. Тя е смесица от познати ни от турската кухня специалитети като кебапи, шишове, сачове, антероки и много местни зеленчуци, сокове от нар и т.н. Алкохолът също е включен, а той, за разлика от доста други места по света, изобщо не е забранен и се сервира почти във всяко заведение. В магазините също има изобилие, като щандовете с водка са зашеметяващи, защото се продават продукти от Русия, Украйна, Полша, местни, от Западна Европа, дори водка Флирт. Жени с шамии и забрадки се срещат по-рядко, отколкото в София, а атмосферата е по-скоро средиземноморска, отколкото като тази на страните в Персийския залив.

С пускането на директната линия от Баку до София на дъщерната нискотарифна компания на Азерските авиолинии – Бута, пътуването е супер леко, 3 часа. Освен това е на добри цени, като единствено вторият терминал в Баку е не особено добре организиран, но се търпи, иначе новите самолети Ембрер с по 106 места са чудесни.

Гран при на Азербайджан, Баку
снимка: Пирели

Смесицата на пищен лукс с останки от над 70 години социализъм и добронамереност у местните хора е много интересна

Красивите сгради около трасето например имат вътрешни дворове с катерушки от съветско време и достроявани уникални допълнителни стаи вместо някогашните балкони. Комплексите, издигнати от германските военнопленници по времето на Сталин и тези от епохата на Хрушчов и Брежнев, са добре санирани. Дори остъклените балкони някак не личат. Всичко е интелигентно и качествено покрито, а градините и междублоковите пространства са чисти и подредени.

Когато човек излезе от града, за да отиде до скалните рисунки в Габустан например, се връща отново за малко към съветската епоха с пушещи Камази или Жигули. Но като цяло въпреки това въздухът е сравнително чист, както и брегът на Каспийско море, което е сладко, защото в него се вливат реки като Волга, и всъщност това е най-голямото езеро в света. По брега му в Баку паркът е прекрасен, а трибуните до него – удобни и сравнително по-евтини.

Гран при на Азербайджан, Баку
снимка: Пирели

За местните хора обаче са все така скъпи, защото заплатите са около 600-800 маната, което значи същото в лева, но има и доста богати хора с Бентли и Майбах

Нищо че в цената на билетите влизаше и входът за концерти на Кристина Агилера, Джамирокуей, Дуа Липа по време на уикенда. С безплатен транспорт до огромната зала Кристъл Хол в другия край на залива.

В крайна степен старанието на всички да направят едно добро състезание е наистина забележително. А пък трасето очевидно създава предпоставки и за невероятни състезания.