Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тази година ще напомним колко добри са Лотус и Грожан, заяви френският...

Тази година ще напомним колко добри са Лотус и Грожан, заяви френският пилот

31
0
Пастор Малдонадо

Ромейн Грожан започва четвъртия си сезон с екипа на Лотус във Формула 1 и е убеден, че е време той и тимът от Енстън да напомнят колко са добри.

„Все още сме на доста ранен етап по отношение разбирането ни за Е23 и как работи колата, така че ще сме доста заети с намирането на правилните настройки”, обясни Грожан. „Времето може да затрудни доста нещата. Преди три години валеше много и трябваше да довършим квалификацията в неделя сутрин! Надявам се сега атмосферните условия да са добри. Може да се каже, че всички ще са в една и съща позиция – не знаят какво да очакват. За нас целите за уикенда ще са да постигнем оптимално представяне на писта, да завършим състезанието и да запишем максимално добър резултат. Тази година ще е посветена на това да напомним колко добри са отборът на Лотус и Ромейн Грожан!”

Пилотът посочи, че хората – особено тези във Формула 1 – имат особено къса памет и не се сещат за нивото на тима през 2012 и 2013 г., а припомнят трудностите на отбора от 2014-та. Според него Лотус има много по-висок потенциал този сезон и ще се старае да го показва във всеки старт.

„Лично аз съм в чудесна позиция”, продължи Грожан. „Изкарах доста време със съпругата и сина ми. Тренирах много. Ходих във фабриката, карах новата кола, всичко в предсезонната подготовка бе наред. При нас много неща със сигурност ще се променят. По това време миналата година бяхме в безизходица и затова в момента чувството е толкова положително. Със сигурност имаме много работа – колата ни не е перфектна, но разполагаме със страхотна база, върху която да стъпим.”

Съотборникът му Пастор Малдонадо е в началото на втората си състезателна година с Лотус и според собствената си преценка е по-подготвен от когато и да било за сезона.

„Доволен съм от наученото през зимата, както и от това, че сме в напълно различна ситуация спрямо миналата година. Сега сме значително по-добре подготвени. Колата според мен е по-силна от миналогодишната, при това не само в една област, а като цяло. Едно от основните предизвикателства на Албърт парк е настилката – състоянието й се променя сериозно в рамките на уикенда, особено между тренировките и квалификацията. Пилотите и инженерите се опитват да предугадят как ще се развие еволюцията, особено за събота, тъй като позицията на стартовата решетка е решаваща за състезанието. Друго предизвикателство е времето”, посочи венецуелецът.

Според Малдонадо Лотус има шанс да се включи в битката между Уилямс, Ред Бул и Ферари и той очаква интересно развитие на събитията на писта в края на седмицата. Пилотът обаче заяви, че позициите на отборите ще бъдат значително по-ясни едва след няколко старта.