Начало Автомобили Apple планира да започне производство на електрически автомобил до 2020 г.

Apple планира да започне производство на електрически автомобил до 2020 г.

76
0

Apple планира да започне производство на електрически автомобил до 2020 г. Според информация на Блумбърг компанията работи тайно по такъв проект от доста време. Осъществяването му може да ожесточи битката на пазара за EV модели между Tesla и General Motors, които са си поставили за задача до 2017 г. да създадат кола, която да струва под 40 000 долара и да е в състояние да измине над 320 км с едно зареждане.

Според последни данни Apple има рекордни приходи от $18 млрд. за последното тримесечие на 2014 г. – рекордна сума в историята на бизнеса изобщо. Концернът разполага със $178 милиарда в брой, като бюджетът на отдела за изследване и развитие за 2014 г. възлиза на $6,04 млрд.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук пък иска компанията да изследва нови индустрии, за да разширява влиянието на марката. Брандът не за първи път следва подобен път на развитие, като обикновено се включва в нова сфера, след като разполага с готов продукт. Засега от Apple отказват коментар относно оповестените от Блумбърг срокове за производство на електрически автомобил.

Според Automotive News Europe вдъхновението за подобни проекти идва от Tesla – компанията, която доказа, че традициите в автомобилната индустрия не са чак толкова непреодолими, колкото се смяташе доскоро. Apple освен това не са сами в такъв тип начинания – Google работят упорито по автомобил с автономно задвижване от 2010 г., като на дневен ред там са тестовете по нормалните пътища.

Твърди се, че Apple вече има екип от около 200 души за автомобилния си проект. Ако прогресът не удовлетворява шефовете обаче, той може да бъде забавен или дори прекратен. Засега работата продължава, като през последните няколко месеца се е увеличил рязко броят на наетите специалисти в областите батерии и роботика.