Начало Автомобилни новини MINI България празнува 60-ата годишнина на легендарната марка

MINI България празнува 60-ата годишнина на легендарната марка

255
0

С 60 км обиколка на София представителите на MINI в нашата страна отпразнуваха 60-ата годишнина от създаването на легендарната марка. Официално MINI се появява на бял свят на 26 август 1959 г., когато British Motor Corporation (BMC) разкрива резултата от своята разработка на революционен нов малък автомобил. Той е с голямо вътрешно пространство и възможно най-компактни външни размери. Има място за четирима пътници и пътно поведение като картинг. Проектът е на Алек Исигонис, който се прочува в целия свят. С дължина от само 3,05 метра и базова цена от 496 паунда колата отговоря перфектно на все по-малкото място за паркиране и все още ограничените финансови възможности на хората в годините на възстановяване след Втората световна война.

През 60-те години обаче светът рязко се променя, освобождава се и MINI се превръща в един от символите на това бурно десетилетие

Пазарното лансиране включва два модела Morris Mini-Minor и Austin Seven, различаващи се единствено по радиаторната си решетка, тасовете на джантите и цветовете на каросерията. Задвижвани са от четирицилиндров двигател с обем 848 куб. см, монтиран отпред напречно и осигуряващ максимална мощност от 34 к.с.

Още през 1960 г. BMC добавя MINI Van към Classic MINI. След това на базата на лекотоварния автомобил със затворена каросерия на пазара идва и остъклен вариант комби, който също като Van разполага с две отделни задни врати. Един много специален вариант, който допринася повече от всеки друг за легендата, е MINI Cooper. Конструкторът на спортни автомобили Джон Купър, който вече е близък приятел на Алек Исигонис, разпознава спортния потенциал на този нов малък автомобил още при създаването на първите прототипи. С одобрението на ръководството на концерна Купър създава малка серия от 1000 бройки MINI Cooper, чийто модифициран задвижващ агрегат е с увеличен до 1,0 л работен обем и генерира максимална мощност 55 к.с.

Реакциите към този автомобил, който дебютира на пазара през септември 1961 г., са еуфорични, като хората искат единствено… още повече мощност!

Така Исигонис и Купър увеличават работния обем на двигателя до 1071 куб.см, вдигайки мощността до 70 к.с. Това допринася за изключителното представяне на MINI Cooper S не само на пътя, но и в моторните спортове – победата на финландския пилот Рауно Аалтонен в рали Монте Карло през 1963 г. се оказва само отправна точка за безброй успехи в автомобилния спорт. Акцентът, разбира се, са трите победи на рали Монте Карло през 1964, 1965 и 1967.

През 60-те години един след друг още модели. Замислено за военните е MINI Moke – четириместен, отворен отвсякъде автомобил, който остава в ценовата листа за период от четири години. По-късно и Mini Clubman се присъединява към гамата. Това е една идея по-голяма кола с малко по-различна предница в сравнение с Classic MINI. През 70-те и 80-те години MINI се превръща в легенда. 5-милионният брой слиза от конвейера в завода в Лонгбридж през 1986 година.

След преминаването на Rover Group (които притежават MINI в този момент) към BMW в началото на 1994 г. пред марката се отварят нови перспективи

Първата стъпка е представянето на концептуална версия на MINI Cooper на автомобилното изложение във Франкфурт през 1997 г. Тя предлага поглед към ново поколение на този уникален малък автомобил от Великобритания. Като модерна интерпретация на традиционната концепция на автомобила, версията за първи път съчетава класическите черти на своя предшественик с изискванията към модерен автомобил на прага на 21-ви век.

 

Следват напълно нови модели и гами, с последните версии от които бяхме поканени да обиколим София. Благодарение на тях открихме актуалните търсения на MINI. Най-общо казано, те са насочени в така наречия компактен премиум сегмент. Колите са отлично оборудвани както с последно поколение високо ефективни двигатели и задвижване (включително на 4 колела), така и със системи за сигурност и свързаност.