Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен на полпозишън в Мексико, Ботас катастрофира

Верстапен на полпозишън в Мексико, Ботас катастрофира

6010
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен с Ред Бул ще стартира от първа позиция в Гран при на Мексико. Холандецът остави зад себе си в квалификацията Шарл Льоклер и Себастиан Фетел от екипа на Ферари.

Това е едва 2-и полпозишън в кариерата на Верстапен след този в Унгария тази година. С успеха си днес той затвърди силната форма на „биковете” от началото на уикенда на пистата Ерманос Родригес.

В същото време лидерът в шампионата Люис Хамилтън остана 4-и, а неговият съотборник Валтери Ботас катастрофира в самия край на сесията. Той би трябвало да потегли 6-и ако няма сериозни повреди по колата, зад Алекс Албон с другия Ред Бул.

В първата част на сесията бяха елиминирани Кубица, Ръсел, Грожан, който допусна малка грешка, Магнусен и Строл. Най-бързи бяха Верстапен и Албон от екипа на Ред Бул, следвани от Шарл Льоклер. Пилотите на Ферари на този етап трудно удържаха колите си на пистата.

Във втората част пилотите масово излязоха с гумите медиум, за да стартират с тях в състезанието.

След първите опити най-бързи бяха Фетел и Верстапен с 0.2 сек разлика между тях. Третата позиция бе за Льоклер, следван от Ботас и Хамилтън. А това беше отново индикация за предимство на Ред Бул.

Пилотите на Мерцедес обаче изоставаха на половин секунда, като Валтери допусна и грешка в първата си обиколка. В крайна сметка и двамата решиха да направят по още един опит с медиум, сред който заеха първите 2 места. По-бърз беше Люис.

Във Ферари също решиха да направят втори опити със софт гуми, но и двамата пилоти не завършиха обиколките си. Те явно бяха само като подготовка за Q3.

След тази част от квалификацията отпаднаха Джовинаци, Райконен, Рикиардо, Хюлкенберг и местния герой Перес.

В 3-ата част битката беше страхотна. При първите опити най-бърз беше Верстапен, следван на 0.1 сек от Льоклер. Фетел бе 3-и на 0.260 сек, пред Хамилтън, Албон и Ботас. Изоставането на последните трима беше по-сериозно – около 0.4 сек.

При вторите опити Льоклер допусна грешка и не подобри времето си. Веднага след това Валтери Ботас катастрофира тежко на последния завой.

Инцидентът предизвика жълти флагове и попречи на почти всички пилоти да подобрят времената си. Това все пак сториха Верстапен и Хамилтън, но това не осигури на последния по-предна стартова позиция.