Начало Лайфстайл 8 легенди на Формула 1 ще бъдат почетени на London Classic Car...

8 легенди на Формула 1 ще бъдат почетени на London Classic Car Show

83
0

8 легендарни личности от Формула 1 ще бъдат почетени на London Classic Car Show догодина.

Събитието ще се проведе от 8 до 11 януари в ExCel в Лондон. Едната от главните атракции ще е MotorSport Hall of Fame. Британското издание излиза вече повече от 90 години и изживява нов ренесанс под ръководството на известния журналист Найджъл Роубък, който отразява Формула 1 от 1971 г. Списанието създаде своя вариант на „Зала на славата” през 2010 г., като изложението в Лондон ще позволи на публиката да види за първи път идеята във визуализиран вид.

Акцентът ще бъде поставен върху 8 легендарни за историята на спорта личности: седемкратният световен шампион Михаел Шумахер, петкратният носител на короната в Гран при Хуан Мануел Фанджо, трикратните шампиони Джеки Стюарт и Аертон Сена, двукратният шампион Джим Кларк, Стърлинг Мос, основателят на Ферари Енцо Ферари и един от най-изтъкнатите пилоти от предвоенната състезателна ера Тацио Нуволари. Те ще бъдат представени с различни автомобили. Бенетон В193 например е болидът, с който Шумахер проявява първите признаци на таланта си. На изложението ще може да се види Лотус 97Т – автомобилът, с който Сена печели първата си победа (Гран при на Португалия през 1985 г.), както и синият Тирел 006 на Стюарт.

Ферари е единственият отбор във Формула 1, който участва в световния шампионат от основаването му до ден-днешен. В експозицията ще бъдат включени две от колите на италианците. Първата е Скудерия Ферари Алфа Ромео Р3 от 1934 г., с която Нуволари утвърждава статута си на водещ пилота в ерата си. Втората е Ферари 500 от 1952-1953 г. – първият победител на Ил Комендаторе. Те са любезно предоставени за изложбата от уникалната Донингтън Гран при колекция, откъдето са взети и две коли, представящи кариерите на Фанджо и Мос. Великият аржентинец кара БРМ V16 през 1953 г. Вануол-ът на Мос пък е споделян с Тони Брукс и стига до победата в Гран при на Великобритания на Ентри през 1957 г. Митичният Кларк е представен със също толкова митичен болид: Лотус 25, с който шотландецът печели победи през 1962 и титлата през 1963 г.