Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Engavest и Фернандес започнаха арбитражна процедура

Engavest и Фернандес започнаха арбитражна процедура

25
0

Швейцарската компания Engavest започна легалните процедури относно продажбата на отбора от Формула 1 Катерам по-рано тази година. Става дума за арбитраж, което е първи опит за уреждане на спорните въпроси помежду им извън съда.

Арбитражът е алтернативна форма на разрешаване на спорове. Крайното решение е задължаващо за страните в процеса и може да бъде наложено чрез съд. Това е предпочитан вариант за опит за разрешаване на дискусии без да се стига до съдебна зала заради редица предимства: на отделните страни е позволено да изберат свои арбитри и е особено полезно при спорове с технически характер, процесът нерядко е по-бърз от дело, може да е по-евтин и адаптивен спрямо намесените бизнеси, действията са не само извън общественото полезрение, но могат да бъдат обявени и за поверителни и т.н.

Базираният в Швейцария консорциум Engavest купи компанията 1MRT, притежаваща слота за участие на Катерам във Формула 1. Няколко месеца по-късно обаче се разбра, че малайзийският предприемач Тони Фернандес всъщност не е прехвърлил акциите към тях и все още е собственик на екипа, въпреки че в началото на октомври заяви точно обратното.

По времето, когато се водеше спор кой какво притежава в Катерам F1, компанията Катерам Карс премина под управлението на синдици, което доведе до същото и за Гран при тима. В крайна сметка Engavest търси компенсация за инвестициите си и затова започна арбитраж с Фернандес и неговите партньори.

По принцип и двете страни в спора твърдяха, че са изпълнили условията по продажбата. Фернандес заяви, че е поставил категорично изискване за плащания на всички съществуващи и бъдещи кредитори и на служителите в компанията:

– За съжаление Engavest не изпълни нито едно от условията в споразумението и Катерам Спортс Лимитид се оказа под управлението на синдици по искане на банка, като освен това се дължат големи суми на доста кредитори. Споразумението ни с Engavest бе много ясно: няма законово задължение да им се прехвърлят акциите, докато определени условия – включително плащания към кредитори – не бъдат изпълнени. Адвокатите ни няколко пъти подканиха компанията да се съобрази с изискванията, но те не го сториха. Ако се споразумяваш да купиш бизнес, трябва да плащаш сметките.

Същевременно Колин Колес в ролята си на представител на Engavest бе категоричен, че е направил всичко по силите си, за да спаси отбора:

– Трябва да знаете, че сделката бе сключена на база пълна откритост. Всички условия бяха изпълнени от купувача. Имаме нашата позиция и няма какво друго да кажем.

Engavest директно оповестиха в свое съобщение, че са изпълнили абсолютно всички условия и единствено продавачът (група, включваща Фернандес) не е посрещнала задълженията си. В изявлението се посочва, че всички заплати са платени, както и че в началото на октомври бе обявено, че Фернандес вече няма нищо общо с тима на Катерам.