Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кубица отказал тест с F1 болид

Кубица отказал тест с F1 болид

39
0
Роберт Кубица

Роберт Кубица е отказал тест с автомобил от Формула 1 миналата година, призна самият пилот.

Полякът, който се състезава в световния рали шампионат, каза също така, че му е трудно да гледа F1 надпреварите, знаейки, че връщането му в Гран при е малко вероятно.

– Миналата година работих малко в симулатора на Мерцедес. Но при моите ограничения не е възможно да карам F1 болид на писти като Монте Карло и Сингапур, където има много тесни завои. При мен няма ротационно движение на китката и предната част на ръката. В туристически и рали автомобил мога да компенсирам с рамото, но в F1 пространството в кокпита е твърде тясно. Миналата година имаше план да тествам F1 болид и се чувствах доста уверен, че мога да го направя. Но въпросът беше какво следва после. При мен после няма заради ограниченията на ръката. Така че не го направих, защото исках да защитя сам себе си. Имаше твърде голям риск да ми хареса и после… Ами, щеше да е като да се наръгам сам с нож – обясни Кубица пред британския Мирър.

Полякът катастрофира тежко в началото на 2011 г. по време на рали Ронде ди Андора. Дясната му ръка пострада тежко при инцидента. След период на възстановяване той постепенно се върна към състезания, но ралита. Роберт спечели през 2013 г. титлата във WRC2 и през настоящия сезон кара подготвен от М-Спорт Форд Фиеста RS WRC.

– Дали мисля за Формула 1? И да, и не. Трябва да живееш за бъдещето, не да се осланяш на спомени. Можех да хода по състезания, да поддържам контакт с приятели и хора, които познавам в F1. Но реших да го избегна. Не защото съм зле настроен, а защото те ми припомнят (какво беше). Да гледам Гран при надпревари не е лесно. През първите две години след инцидента се концентрирах върху възстановяването си и тогава ми бе по-леко да ги следя. Сега е по-трудно. Не защото наблюдавам Люис [Хамилтън] и Нико [Розберг] да се борят за шампионата, а ги познавам много отдавна – състезавахме си още от 1998 г., а просто защото ми липсва да карам с тях. Всичко ще е наред, дори да не мога да карам пак F1 болид. Би било по-добре да можех, но времето е срещу мен. А когато нещо е невъзможно, се стараеш да подредиш живота си така, че да върви. Щом не може да получиш пържола, ще ядеш яйца или няма да ядеш. И в крайна сметка си изяждаш яйцето и се наслаждаваш – каза още Роберт.