Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Калтенборн настоя, че е абсолютно наясно със ситуацията в Заубер

Калтенборн настоя, че е абсолютно наясно със ситуацията в Заубер

54
0

Тимът на Заубер от Формула 1 може да се окаже в особено неприятна ситуация, след като стана ясно, че има договори с поне трима (вероятно четирима) пилоти за титулярните места в екипа през следващия сезон.

Швейцарският тим потвърди Маркус Ериксон и Фелипе Наср за свои състезатели догодина. В същото време обаче има контракти още с Адриан Сутил (който в момента кара за Заубер) и вероятно с третия пилот Гийдо ван дер Гарде.

– Абсолютно наясно съм със ситуацията. Знам какво правя – заяви шефът на тима Мониша Калтенборн. – Трябва да разгледате цялостната ситуация, която е много сложна. На частните отбори се налага да имат предвид финансови аспекти при взимането на решения. В противен случай оцеляването става безкрайно трудно. Това е ситуацията. Но стъпката е в правилна посока. Ако има други виждания, то това са вътрешни работи, които ще разгледаме по съответния начин. Не казвам, че има проблеми, а просто, че ако възникнат такива, ще ги разрешим вътре в екипа.

Ериксон и Наср разполагат със сериозни спонсорски средства. Присъединяването на Ван дер Гарде пък бе с очевидната цел холандецът да е титуляр през 2015-та. Той заведе дело срещу Спайкър преди години заради подобно неразбирателство по договор и спечели.

Сутил изрази виждането си пределно ясно на пресконференцията на пилотите вчера. Той бе категоричен, че обявяването на двама пилоти не означава, че те ще карат, както и че отборът ще участва. Калтенборн каза, че е изненадана от коментара му, но няма да го обсъжда. Тя допълни, че вероятно догодина споразумение със Сергей Сироткин няма да има.

Ситуацията с Естебан Гутиерес също не е блестяща. Мексиканецът няма договор със Заубер, но спонсорите му са крайно недоволни от развитието на събитията, след като на практика са изгубили в чисто наддаване за титулярните позиции.

– След дълги разговори, преговори и всичко останало с тима не постигнахме споразумение. Това е положението. Разочароващо е да нямам – все още – място за догодина. Приоритетът ми е да остана в F1. Паралелно с това работим и по други неща, надявам се нещо да се получи. Всъщност бях наясно какво става от известно време. Когато работиш с определени хора дълго време, ги опознаваш чудесно. Знаеш какъв е езикът на тялото, различни неща. Така или иначе водехме преговори, те проявяваха интерес. Просто не бе разумно да продължаваме. Спонсорите ме подкрепят, за което съм им наистина благодарен. В момента възможностите в F1 са малко. Има може би едно налично място. Ще споделим какво става възможно най-скоро, когато имаме нещо конкретно – обясни Гутиерес.