Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Румънски отбор се подготвя да участва във Формула 1 през 2016 г.

Румънски отбор се подготвя да участва във Формула 1 през 2016 г.

65
0
Формула 1

Румънски отбор се подготвя да участва във Формула 1 през 2016 г., твърди британският вестник Индипендънт.

За проекта Форца Роса (известен и като FRR) се знае още откакто ФИА обяви конкурс за слотове за участие в Гран при. Впоследствие само Джийн Хаас получи официално одобрение. За Форца Роса бе обявено, че ще има допълнително проучване.

Според Индипендънт обаче присъединяването през следващите две години на тим с такова име към F1 е разкрито в показанията на бившия футболист Константин Кожокар, който твърди, че е придобил през миналия месец Катерам Спортс. Той е свидетел по делото за фалит на компанията във Върховния съд в Лондон.

– В началото на 2014 г. румънският тим под името Форца Роса (FRR Formula 1 Team) обяви намерението си да се включи във Формула 1. Проектът се управлява от бившия румънски министър на здравеопазването Йон Базак. През юни Форца Роса получи писмо за намерения от ФИА, което позволява влизането на екипа във Формула 1 в следващите две години. Тимът се надяваше да стартира догодина, но времето за подготовка се оказа малко – обяснява Кожокар.

Споменатият Базак има различни бизнес интереси. Той е вносител на Ферари за Румъния (компанията му се казва Forza Rossa). Освен това е президент на консорциум от частни и държавни инвеститори, работещи за промотиране и представяне на Румъния с помощта на правителството.

Кожокар твърди също така, че се е разбрал с румънски инвеститори за осигуряването на 2 милиона британски лири седмично (!), с които да се покриват дълговете на Катерам Спортс. Обещаните пари обаче не дошли, а и Кожокар разбрал, че Форца Роса разглежда други възможности за по-нататъшното си развитие:

– Затрудненията от липсата на обещаните ми средства ме принуди да поискам Катерам Спортс да обяви търговска несъстоятелност.

Според публикацията в Индипендънт това развитие на нещата потвърждава, че е било само въпрос на време Формула 1 да привлече вниманието на растящия брой източноевропейски милиардери. Самата история на Кожокар и издигането му в Катерам обаче е толкова странна, че прави трудно приемането на твърденията му за чиста монета.

52-годишният румънец е бивш футболист на Стяуа (Букурещ), където играе в продължение на два сезона. Върхът в кариерата му са около 15 минути на полуфинал в Купата на европейските шампиони (преобразувана по-късно в Шампионската лига) през 1988 г. срещу Бенфика. Самият Кожокар обяснява пред румънски спортен сайт, че бившият му съотборник Джордже Попеску му обещал помощ след края на футболната му кариера, но не сторил нищо за него. Заради това той се обърнал към собственика на Стяуа Джиджи Бекали (излежаващ в момента тригодишна присъда за незаконна размяна на терени с румънското военно министерство), но в крайна сметка му станало неудобно.

– Дойдох в Англия през август да си търся работа. Имах сметки за плащане, а като шеф на автобусното депо в Брасов взимах по-малко от 200 паунда на месец – обяснява Кожокар, който става чистач в Катерам за около 1000 британски лири месечно. – Един италианец, нещо като собственик там (вероятно Манфреди Равето – б.р.) ме разпозна като бивш футболист. Той ми каза: „Абсурдно е да чистиш подове, ти си известен футболист. Отсега нататък ще си директор тук!” И бях назначен за изпълнителен директор на Катерам Спортс.

В разказаната в блога на Джеймс Алан история Кожокар допълва, че представлява интересите на Колин Колес.