Начало Moto News MotoGP: Грешката на Арагон бе изцяло моя, призна Маркес

MotoGP: Грешката на Арагон бе изцяло моя, призна Маркес

33
0
Марк Маркес

Марк Маркес заяви, че грешката му по време на кръга от MotoGP на пистата Арагон, вследствие на която падна, е изцяло негова.

Пилотът на Хонда реши да остане на мокрото трасе със сликове. Той водеше в надпреварата, но не се възползва от възможността (както и съотборникът му Дани Педроса) да смени мотора си, когато дъждът се усили. 21-годишният състезател излетя в 21-ия тур, само обиколка, след като Педроса също бе отпаднал. Марк успя да се вдигне и финишира 13-и, но изтърва победата.

– Случката бе изцяло по моя вина. Говорих с отбора преди състезанието за стратегията и какво ще правим, ако завали. На мен бе оставен изборът дали да вляза, защото те няма как да знаят по-добре какви са условията на пистата. Така че решението бе мое. Опитах се да остана на трасето, защото мислех през цялото време за дистанцията до втория. Не бях прекалено бавен, но не обмислих какво ще стане, като карам със сликове на мокър асфалт. Така че няма какво да кажа освен, че вината е моя. Съжалявам за отбора. Следващия път ще се опитам да подобря. Положителното е, че увеличих още малко преднината си за шампионата – обясни Маркес.

От Хонда обяснили на испанеца кога да очаква дъжда – към края на състезанието. Проблемът според самия Марк е бил, че в началото валежът не бе толкова сериозен:

– Мисля, че това е причината Дани да реши да остане на пистата, както и други – макар и не много – пилоти. Аз бях съсредоточен единствено върху състезанието, а не върху риска. Доволен съм, че придобих нов опит. По-добре да се сдобия с него сега, отколкото догодина, когато битката може да е по-близка.

Маркес има 75 точки преднина в класирането за първенството. Той ще спечели титлата, ако не загуби актив спрямо най-близкия си съперник в следващия кръг в Япония.