Начало Автомобили Новият CEO на Lotus Гал е убеден, че може да превърне марката...

Новият CEO на Lotus Гал е убеден, че може да превърне марката в печеливша

39
0

Новият главен изпълнителен директор на Lotus Жан-Марк Гал е убеден, че може да превърне марката в печеливша. Стратегията му включва съкращаване на работни места, увеличаване на дилърите и разширяване гамата на бранда.

Нови модели ще продължат да излизат през следващите две години. Гал освен това иска да направи настоящите три коли на Lotus – Elise, Exige и Evora – по-бързи и по-леки.

– Настоящата гама все още има много живот пред себе си – коментира той пред Аутомотив Нюз Юръп.

CEO-то на Lotus допълни, че основните характеристики на автомобилите на компанията (която е собственост на малайзийската индустриална група DRB-Hicom) – удоволствие от управлението и горивна ефективност – не ограничават възможностите единствено до спортни коли. Според него те могат да бъдат вложени в модели от всички сегменти.

В същото време Гал не уточни кога според него автомобилният производител може отново да излезе на печалба. Загубите за приключилата на 31 март 2013 г. финансова година възлизат на 159 милиона паунда при 115 млн. лири за предходната година.

Съкращаването на работни места е неизбежно. От настоящите 1215 души, работещи в Lotus, ще бъдат освободени 325. Гал заяви, че решението е много трудно и е било взето след внимателно обмисляне, но всичко се прави в името оздравяването на Lotus. 62-годишният CEO ще продължи с преструктурирането, за да установи контрол над разходите. Гал вече въведе нова система за програмен мениджмънт на моделните линии.

Промените вече имат ефект. Глобалните продажби на Lotus се качиха с 46% от април насам и достигнаха 914 коли. За Европа ръстът е 21% (до август включително). Според Гал тези стойности могат да са дори по-високи, ако Lotus имаше повече дилърства:

– Дори във Великобритания не са достатъчно. В Лондон например няма нито едно. Няма дилър в Париж, в Мадрид, в Северна Италия, в Хамбург или Берлин. Продажбената ни мрежа не покрива амбициите ни.

Тази година ще бъдат открити 20 нови дилърства.