Начало MotoGP News Ямаха опитва да реши проблемите си с дълги ауспуси

Ямаха опитва да реши проблемите си с дълги ауспуси

483
0
Маверик Винялес
Маверик Винялес; снимка: Мишлен

Заводският екип на Ямаха в МотоGP изпробва нови, много удължени ауспуси по време на еднодневните тестове след състезанието в Мизано през уикенда. Целта е чрез новите изпускателни тръби да се решат проблемите в работата на двигателите, които мъчат тима от началото на сезона. В основата им е недобрата работа на клапаните. Те спънаха тима в първите две състезания на Херес тази година. В опит да ги предпазят от нови повреди инженерите направиха серия от промени. Занижаването с 300 оборота на максималния режим на двигателите направи пилотите на тима Валентино Роси и Маверик Винялес не особено силни в следващите състезания в Бърно и Австрия. Бяха изменени и входните колектори, а сега се променят и ауспусите.

Според правилата двигателите не бива да се пипат и екипите нямат право да сменят клапаните. Свободни са да изменят периферните елементи и да търсят начин да намалят стреса върху тях. Така след свалянето на оборотите се променят много елементи, за да се извлече максимално възможна мощност, но при по-ниските обороти. Това най-често става именно чрез промяна на входните и изходни тръби.

Очаква се новите ауспуси да бъдат използвани този уикенд във второто състезание на пистата Мизано за Гран при на Емилия Романя.

В класирането за шампионата Роси и Винялес заемат пета и шеста позиция с по 58 точки. Лидер е Андреа Довициозо с Дукати, който има 76.