Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Накратко: Вурц: В F1 обсъждат двудневни уикенди; Лиуци с коронавирус

Накратко: Вурц: В F1 обсъждат двудневни уикенди; Лиуци с коронавирус

755
0
Гран при на Португалия, Портимао, Алгарве
снимка: Пирели

Ръководството на Формула 1 обсъжда провеждането на повече двудневни уикенди през следващите години на шампионата, сподели Александър Вурц. Въпросът се обсъждаше още този сезон, когато се наложи календарът да бъде събран през втората половина на 2020-та заради пандемията от коронавирус. Гран при на Айфел неволно се оказа двудневен уикенд, тъй като заради лошото време нямаше тренировки в петък. На Имола се проведе първото официално събитие, в което се кара само в събота и неделя.

„Екипите във Формула 1 и сега работят на предела на силите си, когато календарът включва 21 старта. Ето защо в спорта има опити за съкращаване продължителността на състезателните уикенди.“

„Отмяната на петъчните тренировки за пет-шест надпревари би освободила достатъчно време за две допълнителни двудневни надбягвания“, обясни Вурц

По-рано този сезон шефът на Мерцедес Тото Волф изрази подкрепа за по-кратки събития. Той обаче припомни, че петъците са важни за организаторите. Същото стори и Вурц, който допълни пред австрийската телевизия ORF, че става дума за пари.

„Един двудневен уикенд ще струва на промоутърите толкова, колкото и настоящите, но те ще могат да получават средства само за събота и неделя. По този начин намаляват печалбите на организаторите, но това не безпокои особено притежателите на търговските права.“

Бившият пилот от Формула 1 Витантонио Лиуци се зарази с коронавирус в края на октомври

Цялото семейство – Лиуци, съпругата му Франческа и тригодишната им дъщеря – се оказало с COVID-19. Лиуци постъпил в болница с двустранна пневмония и изкарал известно време на апаратна вентилация. Жена му и детето изкарват по-леко болестта, разказа Франческа пред италиански вестник.

„Бяхме в Милано, когато Тонио вдигна температура, започна да кашля, заболя го гърло, загуби обоняние и вкус. Решихме да се върнем у дома и да се изолираме, но състояние му рязко се влоши. Беше му трудно да диша. Викнахме бърза помощ, диагнозата беше пневмония. Много съм благодарна на лекарите за помощта им“, допълни тя.

Лиуци бе пилот във Формула 1 от 2006 до 2012 г. Той кара за Торо Росо, Форс Индия и Испания Рейсинг. Понастоящем продължава да работи в автомобилния спорт и е стюард в някои от Гран при стартовете.