Начало ТОП Идва електрическа версия на G-класата на Mercedes

Идва електрическа версия на G-класата на Mercedes

509
0
Mercedes EQS
снимка: Mercedes EQS

EQS ще е първият електрически модел на Mercedes, изграден върху модулната платформа на марката, предназначена за луксозни електромобили. От компанията обещават пробег с едно зареждане над 760 км, а гамата електрически возила EQ ще включва и версия с батерии на G-класата.

На 1 април тази година адвокатите на Daimler са поискали запазването на търговските имена EQG 580 и EQG 560. В документите е посочено, че става въпрос за наименования на автомобили и техни компоненти. Направено е уточнението, че регистрацията е за електромобили. Все още се чака отговорът на Службата за интелектуална собственост на ЕС (EUIPO), но най-вероятно той ще е положителен.

Наименованието EQS беше регистрирано още през 2016 г. точно за бъдещата електрическа версия на G-класата. По онова време такъв електрически модел изглеждаше твърде смела перспектива. Малко по-късно, през 2019-та се появиха и първите слухове за електрическата G-класа, като информацията бе потвърдена от главния изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус. И през октомври 2020 година Mercedes официално потвърди бъдещия модел. Това стана чрез плана на компанията за електрификация на над половината автомобили, които марката планира да продава в световен мащаб до 2030 година.

GMC вече показа електрическия Hummer, така че явно в тази пазарна ниша ще има място и за електромобили.