Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън в Имола. Перес втори пред Верстапен.

Хамилтън на полпозишън в Имола. Перес втори пред Верстапен.

7662
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън спечели квалификацията за Гран при на Емилия-Романя с време 1:14.411. Серхио Перес остана втори с изоставане от само 0.035, а Макс Верстапен бе трети на 0.087 от Хамилтън. Шарл Льоклер се класира четвърти пред Пиер Гасли. Ботас остана едва осми.

Температурата на въздуха по време на квалификацията бе 13 градуса, а тази на пистата – 27. Вятърът бе намалял в сравнение с последната тренировка по-рано днес.


Първи на пистата излязоха Мик Шумахер и Никита Мазепин. Мик направи обиколка за 1:16.806, а съотборника му остана на секунда зад него. Двамата разполагаха с чиста писта, тъй като към момента останалите пилоти бяха в бокса.

Квалификацията бе прекъсната след като Юки Цунода се удари в бариерата при излизането от Варианте Алта. Задната част на колата на японския пилот понесе големи щети и вероятно ще наложи смяната поне на скоростната кутия.

Сесията бе подновена около 10 минути по-късно като всички пилоти излязоха на пистата. След първите бързи обиколки, Валтери Ботас бе начело с 1:14.672, на около 3 десети пред Хамилтън и Норис. В зоната на изпадане бяха двете коли на Хаас и Уилямс.

В крайна сметка от първия сегмент на квалификацията отпаднаха пилотите на Алфа Ромео, Хаас, както и катастрофиралия Юки Цунода. Николас Латифи и Джордж Ръсел успяха да преминат в Q2 като канадеца бе пред Ръсел.

Повечето пилоти излязоха с гуми медиум в началото на Q2, включително Ръсел и Латифи. Хамилтън бе първи след първите обиколки с време от 1:14.817, постигнато на гуми медиум. Той бе на 0.067 пред Верстапен и почти 3 десети пред Ботас и Перес. Времето на Хамилтън бе подобрено с около една десета от Ландо Норис, който обаче използваше софт.

В края на Q2 начело бе Серхио Перес пред Норис и Льоклер. Голямата изненада бе отпадането на Карлос Сайнц, който бе изпреварен от Строл. От квалификацията отпаднаха още Ръсел, Фетел, Латифи и Алонсо.

След първите бързи обиколки в последния сегмент на квалификацията, Хамилтън бе начело с 1:14.411. Верстапен бе втори на 0.091 зад него, а Перес бе трети с изоставане от 0.254. Ботас пък се намираше на едва шеста позиция.

Люис Хамилтън не успя да подобри времето си но остана първи. Ландо Норис направи обиколка, която бе с четири стотни по-бавна и застана втори, но времето му бе изтрито заради нарушаване на ограниченията на пистата. Серхио Перес бе близо до спечелването на полпизишъна но остана на 0.035 зад Люис. Трети завърши Макс Верстапен