Начало Автомобилни новини Марк Фийлдс ще оглави Ford Motor Co шест месеца по-рано

Марк Фийлдс ще оглави Ford Motor Co шест месеца по-рано

51
0

Марк Фийлдс ще поеме поста на главен изпълнителен директор на Ford Motor Co шест месеца по-рано от първоначалния план. Настоящият шеф Алан Мълали ще предаде задълженията през лятото – на 1 юли. 68-годишният Мълали е човекът, извел компанията до №2 в Съединените щати. Той не обяви какво ще прави по-нататък, след като в края на миналата година бе сред кандидатите за топпост в Microsoft Corp.

По-ранната смяна бе одобрена от борда на Ford. Посочената причина бе, че Фийлд е готов за отговорностите на CEO. Първоначално планът бе смяната да се извърши в края на годината. Той поясни също така, че неговият настоящ пост – главен оперативен директор – няма да бъде заеман от друг човек след встъпването му в новата длъжност. Мълали заяви също така, че ще поддържа контакти с Фийлдс, който ще остане и акционер във Ford.

Фийлдс ще наследи значително по-стабилна компания в сравнение със състоянието й, която е пое Мълали. Анализатори от Уолстрийт не очакват сериозни промени, тъй като той бе част от развитието на концерна под ръководството на Мълали. Първото предизвикателство за него ще е представянето през есента на бестселъра на Ford F-150, който според някои анализатори може да има огромна роля за развитието на индустрията. Ford освен това представят рекордните 23 модела тази година (повечето в Северна Америка). Фийлд вече заяви, че не възнамерява да променя мениджърския екип. Основният му фокус ще продължи да е прилагането и дори ускоряването от въведения първоначално от Мълали план на действие, наречен „One Ford”. Стратегията включва споделяне на инженерен и производствен опит с цел подобрение на качеството и намаляване на разходите.

Наблюдателите на бранша очакват Мълали да потърси подобен пост в друга компания. Той коментира, че не е мислил какво ще прави след 1 юли, тъй като се е съсредоточил върху плавното прехвърляне отговорностите на CEO към Фийлдс.