Начало Други Уебър с подиум в първия си WEC старт

Уебър с подиум в първия си WEC старт

45
0
Марк Уебър

Марк Уебър спечели подиум заедно със съекипниците си Тимо Бернхард и Брендън Хартли в първия кръг от шампионата за състезания за издръжливост (WEC) на пистата Силвърстоун във Великобритания.

Състезателният дебют на новото Порше 919 Hybrid бе очакван с нетърпение от тима, а след финала на английската писта бе определен като успешен. Шестте часа на Силвърстоун приключиха 25 минути по-рано от планираното заради проливен дъжд и твърде много вода на трасето. Уебър, Бернхард и Хартли се класираха трети – Тойота взеха двойна победа, като екипажът Антъни Дейвидсън/Никола Лапиер/Себастиен Буеми спечели, а Александър Вурц/Стефан Саразен/Казуки Накаджима бяха втори. Второто Порше обаче не финишира заради технически проблем.

Наистина съм горд. Това бе истинско завръщане в най-високия клас на състезанията за издръжливост – коментира членът на борда на Порше, отговарящ за изследванията и развитието, Волфганг Хац. – Подготовка, работа, дисциплина в гаража – всичко бе страхотно. Самото състезание бе изумително и това ми показа, че новите правила в WEC работят добре – въпреки или дори заради по-голямата техническа свобода. 3 производители, 3 иновативни хибридни системи и вълнуваща надпревара на най-високо ниво – това е спорт, който има принос към развитието на нормалните автомобили.

Уебър бе категоричен, че денят е бил брилянтен за екипажа му и Порше:

Щастлив съм, че изиграх малка роля в общите усилия на отбора, за да стигнем дотук. Тимо и Брендън караха изключително добре. Другият автомобил нямаше късмет. Ние самите избегнахме няколко проблема и оцеляхме в доста сложни ситуации. За мен лично това бе страхотен опит – научих толкова много в състезанието. По отношение на спиранията в бокса и стратегията с гумите всичко бе наред.

Бернхард допълни, че едва ли някой от екипажа е можел да иска повече, особено като се има предвид, че приоритетната цел бе просто да се финишира. Хартли сподели, че усещането да завърши състезание в първия си опит като пилот на Порше е невероятно.

Следващият кръг от WEC е на 3 май на пистата Спа-Франкоршамп в Белгия.