Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер и Джовинаци ще бъдат резервни пилоти на Ферари за 2022

Шумахер и Джовинаци ще бъдат резервни пилоти на Ферари за 2022

2642
0
Мик Шумахер
Мик Шумахер, снимка Хаас

Ферари посочи Мик Шумахер като резервен пилот на тима в 11 от 23-те състезания за сезон 2022. Бившият световен шампион във Формула 2 ще раздели тази роля с Антонио Джовинаци, който остана без титулярно място на стартовата решетка и бе заменен от Гуаню Жу.

Мик остава титулярен пилот на Хаас през следващата кампания. Това е вторият му сезон с американския тим. Също така в определени състезания ако Шарл Льоклер и Карлос Сайнц отсъстват поради различни причини, Шумахер ще заеме тяхното място в червения болид.

„Догодина ще бъде вторият му сезон като пилот от F1. Мик е част от семейството на Ферари“, сподели директорът на Скудерията Матия Биното.

„Много съм щастлив, че той ще бъде част от отбора като резервен пилот при необходимост. Да се надяваме това да не е наложително“.

В останалите 12 надпревари Джовинаци ще продължи да бъде трети пилот, след като бе такъв преди дебюта си с Алфа Ромео през 2019. Освен това Антонио ще се състезава във Формула Е с отбора на Пенске Дракон Рейсинг. Биното потвърди, че италианецът ще е на разположение и за клиентските екипи на Ферари Алфа Ромео и Хаас, ако това се изисква.

Мик Шумахер не успя да спечели нито една точка тази година, като най-доброто му класиране бе 12-то място в Унгария. Въпреки това Матия е впечатлен от скоростта и напредъка на германеца.

„Причината да имаме Академия на Ферари за млади пилоти е да определим кой ще кара за нас в бъдеще. Ако се справя добре, имате реална възможност това да се случи. Мик свърши добра работа по време на сезона. Има подобрения по отношение на постоянството и скоростта. Ако погледна последните няколко старта, то той бе много по-близо до другите автомобили, при положение че Хаас не са развивали колата тази година. Това доказва, че темпото му е по-добро“.

Според Биното поне единият от резервните пилоти на тима трябва да има опит с болида за 2022.

„Тези коли ще бъдат много по-различни от сегашните по отношение на стила на каране. Мисля, че трябва поне един от резервните ни пилоти да има опит с тези автомобили. Продължавам да разчитам на Антонио. Той доказа, че е добър пилот. Затова ще има пълна програма в симулатора, за да продължава да развива своя талант“, завърши Матия Биното.