Начало Автомобили PSA обсъжда 1 млрд. евро инвестиции от Китай и Франция

PSA обсъжда 1 млрд. евро инвестиции от Китай и Франция

58
0
Peugeot,завод,фабрика

Бордът на PSA Peugeot Citroen се срещна през уикенда, за да обсъди 1 милиард евро инвестиции от китайската компания Dongfeng Motor Corp. и Франция.

Dongfeng е партньор на PSA в Китай. Според информацията, съобщена на Аутомотив Нюз Юръп от запознат източник, концернът и френската страна планират да вложат по 500 милиона евро. Преговорите все още не са приключили. Dongfeng са се съгласили по принцип за структурата на сделката, за която се смята, че няма да срещне правни затруднения.

Dongfeng и френската държава биха получили по 10% акции за кешовата си инжекция при одобрение на сделката. PSA на по-късен етап ще продаде акции, за да доведе цялостната инвестиция до 3 милиарда евро.

Постигането на споразумение би било решителен момент в историята на втория по големина европейски автомобилен производител. То би демонстрирало и смяна на фокуса след като алиансът с General Motors Co., включващ 7-процентов дял от детройтската компания, не доведе до очакваното намаление на разходите.

Семейство Пежо, контролиращо и управляващо френската фирма от 118 години, е разделено по отношение подкрепата за проекта, се твърди в Аутомотив Нюз Юръп. Техните 25,5% вероятно ще бъдат намалени до 15%, ако бъде увеличен капиталът. Официален коментар по темата е бил отказан.

Допълнителното финансиране – ако бъде одобрено – ще бъде вложено в разработването на нови модели и разширение на развиващи се пазари извън Европа. Dongfeng и PSA вече имат три завода в Китай, чийто годишен капацитет трябва да достигне 750 000 коли до 2015 г. Местният производител е в топ 4 в страната си, като прави автомобили както със собствени марки, така и в джойнт венчъри с PSA, Nissan, Kia, Honda. Миналия декември сключи споразумение за производство и с Renault.