Начало Избрани Латифи недоволен от наказанието си в Азербайджан

Латифи недоволен от наказанието си в Азербайджан

400
0
Николас Латифи, Уилямс
Николас Латифи, снимка Уилямс

Николас Латифи бе крайно недоволен от наказанието си в Гран при на Азербайджан. Пилотът на Уилямс твърди, че санкцията, наложена му от стюардите в Баку, е била непропорционална спрямо нарушението на стартовата решетка преди състезанието.

Канадецът се нареди на предпоследната редица на стартовата решетка за Гран при на Азербайджан, точно преди загряващата обиколка на надпреварата.

След това механик на Уилямс върна Латифи с няколко сантиметра назад. Служителят на британския тим го направи в рамките на 15-секундния сигнал за евакуация от решетката. Подобно нарушение обикновено изисква потегляне от питлейна за нарушителя. Въпреки това Латифи стартира състезанието от 18-та позиция.

Пилотът на Уилямс беше санкциониран с 10-секундно наказание за спиране и тръгване. Това го прати на традиционното за него последно място.

„Беше жалко, защото наказанието провали всичко още преди да е започнало“, каза Латифи.

Струва ми се, че трябва да се прояви известна снизходителност към нарушението. Просто бях избутан назад.  Нямаше абсолютно никакви промени по автомобила.“

Беше трудно да сме толкова далеч от групата, след което се появиха сини знамена. Лидерите ме застигнаха доста рано. В крайна сметка състезанието в Баку се оказа много дълго и самотно.“

Латифи очаквано завърши неделния следобед на последната 16-та позиция зад Мик Шумахер от тима на Хаас.

Междувременно оперативният директор на Уилямс Дейв Робсън призна грешката на екипа в процедурата.

Николас имаше тежък ден, а на стартовата решетка получи незабавно наказание заради незначително нарушение на правилата“, каза той.

Наказанието е предвидено в нормативната уредба и ние бяхме виновни, макар и само за момент. Трябва да преразгледаме процеса си и да гарантираме, че това няма да се случи в бъдеще.

Оттук нататък Николас винаги щеше да има трудно състезание. Все пак успешно той видя карирания флаг с едно спиране, което не беше лесно в трудните и горещи условия в Азербайджан.“