Начало Автомобилни новини BMW започва серийното производство на i3 в Лайпциг

BMW започва серийното производство на i3 в Лайпциг

84
0
BMW,завод,производство

BMW Group навлиза в нова ера на автомобилостроенето със старта на серийното производство на BMW i3. Първият в света премиум електрически автомобил, специално конструиран за електрическо задвижване е резултат от всеобхватна развойна дейност, насочена към намаляване на разхода на гориво и емисиите в градските райони. Изключително високите стандарти за устойчивост и ефективност на ресурсите са постигнати също в избора на материали и използваните производствени процеси. За първи път въглероден композит (Carbon Fibre Reinforced Plastic) е използван в едросерийно производство. Конструкцията на пътническата клетка на BMW i3 се състои изцяло от този изключително лек и издръжлив материал, който позволява на допълнителното тегло на батериите за електрическата система за задвижване да бъде изцяло компенсирано. Чрез индустриализиране на производствения процес за CFRP, BMW Group става първата в света компания, която прави използването му в производството на автомобили икономически ефективно и осъществимо.

Център на производството на BMW i продуктите става заводът на BMW Group в Лайпциг. В него са инвестирани 400 млн. евро. в нови съоръжения и оборудване за производство на BMWi модели, като са открити 800 нови работни места. Производствената мрежа включва още собствени и джойнт венчър съоръжения в Моузес Лейк (САЩ) и Вакерсдорф, Динголфинг и Ландсхут (Германия). Общата инвестиция на компанията в производствената мрежа възлиза на около 600 млн. евро, като са създадени над 1500 нови работни места.

Серийното производство на BMW i3 стартира на 18 септември в присъствието на министър-председателя на провинция Саксония Станислав Тилич, кметът на Лайпциг Буркхард Юнг и членът на борда на директорите на BMW AG отговорен за производството Харалд Крюгер. Първото BMW i3, което слиза от производствената линия, е ангажирано като водещ автомобил на Международния маратон на Берлин, който ще се проведе на 29 септември 2013 и бе предадено на германския маратонец Ян Фичен. Доставките на BMW i3 към крайни клиенти в Германия и други европейски страни ще започнат през ноември, а въвеждането на пазара в САЩ, Китай и други страни предстои в началото на 2014 г.

Днешният ден е крайъгълен камък в развитието на нашата компания – заявява Харалд Крюгер, ръководител на производството на BMW Group. – Ние създаваме история с новото BMW i3. Днес не просто лансираме първия си електрически автомобил, ние създаваме и напълно нова дефиниция за устойчивост по отношение на индивидуалната мобилност, благодарение на разработването и въвеждането на революционни технологии и процеси.

Наистина, цялата веригата на стойността е твърдо ангажирана с устойчивостта и ефективността.

Процесът на производство изисква 50% по-малко енергия и 70% по-малко вода, добиваме електрическа енергия за производство на BMW i моделите от вятърни турбини в завода без CO2 емисии – добавя Крюгер.

Това значително понижаване на потреблението на енергия и вода, може да се дължи главно на премахването на традиционния процес на боядисване на стоманени и алуминиеви тела.

Станислав Тилич, изрази задоволство от факта, че тази нова глава в историята на автомобилостроенето ще бъде написана имено в провинция Саксония:

Аз съм горд, че в лицето на BMW Group, приемаме толкова иновативен производител на автомобили в Саксония и че BMW ще произвежда BMW i3 в завода си тук в Лайпциг. Това затвърждава позицията на Саксония, като привлекателно място от гледна точка на своите изследователски и образователни институции, инфраструктура, и най-важното, наличието на високо квалифицирани и мотивирани човешки ресурси.