Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели ще тестват гумите за 2014 г. тази седмица с кола на...

Пирели ще тестват гумите за 2014 г. тази седмица с кола на Ред Бул

28
0

Пирели ще проведат двудневни тестове с автомобила на Ред Бул от 2011 г. на пистата Каталуня в Испания, за да съберат информация за смесите си за 2014 г.

1000-километровите изпитания ще се проведат в сряда и четвъртък, като през единия ден зад волана на RB7 ще е тест пилотът на Ред Бул Себастиен Буеми, а през другия – състезателят на Ред Бул за 2014 г. Даниел Рикиардо. Шефът на тима от Милтън Кийнс Кристиан Хорнер обясни, че предстоящите изпитания ще са ръководени изцяло от Пирели, а предоставеният автомобил е този, с който Ред Бул правят демонстрации на различни места по света:

Пирели се свързаха с всички отбори, за да разберат дали ще бъдат подготвени да им предоставят кола от 2011 г. за провеждането на тест на гумите за сезон 2014, така че ние предоставихме кола на Пирели. Не съм сигурен дали други отбори също ще провеждат изпитания там. Нашият тест пилот Себастиен Буеми ще кара през единия ден, а Даниел Рикиардо вероятно през другия. Това ще е възможност за него да опознае по-добре отбора, но в голяма степен това е тест на Пирели. Предоставихме кола, която използваме за демонстрациите, които правим по света, а програмата ще е ръководена от Пирели.      

Според правилника на Формула 1 отборите нямат право на тестове по време на сезона с болид от съответната състезателна година. След Гран при на Испания обаче Пирели проведоха изпитания с колата на Мерцедес от 2013 г., за което в крайна сметка отборът и доставчикът на гуми получиха предупреждение от международния трибунал на ФИА, който също така забрани на Мерцедес да участва на тестовете за млади пилоти на Силвърстоун през юли.

Предстоящите изпитания обаче не нарушават правилата, защото ще се проведат с кола от 2011 г., а спортният директор на Пирели Пол Хембри потвърди, че вече е получено одобрението на ФИА:

Това бе нещо, което предложихме на всички отбори. Стигна до ФИА и получихме писмо, в което пише, че всичко е ОК. Искахме да се уверим, че всичко е направено както трябва, за да избегнем повторни недоразумения. Те (Ред Бул) няма да знаят какво тестват – няма да имат представа с какви гуми карат.