Начало Избрани Хил призова Льоклер да промени подхода си към Ферари

Хил призова Льоклер да промени подхода си към Ферари

2959
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Деймън Хил призова Шарл Льоклер да промени подхода си към Ферари. Световният шампион от 1996 г. вярва, че трябва да бъде по-настоятелен когато става въпрос за определянето на неговата стратегия и да взима примери от пилоти като Макс Верстапен и Фернандо Алонсо.

Лошите стратегии и липсата на достатъчно комуникация бяха едни от основните слабости на Скудерията през миналия сезон. Това бе и едно от звената, които бяха променени след идването на новия директор Фредерик Васьор. Французинът реши да върне  в Маранело досегашния главен стратег. На негово място бе сложен Равин Джаин.

Хил е сред тези, които смятат, че Льоклер трябва да промени подхода си към Ферари. Британецът вярва, че състезателят от Монако трябва да бъде по-настоятелен когато е зад волана и да поиска да бъде поставен в по-приятна позиция спрямо Карлос Сайнц

„Когато има състезания, в които отборите избират да използват различни стратегии, това винаги може да бъде изключително неприятно за пилотите, особено ако са в последните етапи на шампионата“, сподели Хил в подкаста F1 Nation.

„Защото някой отбор може да каже нещо, което да е в ущърб, Това се случи с Шарл Льоклер. На него не му беше дадено предимство, грешна стратегия или пък такава, която беше от полза и покриваше отбора от състезателна гледна точка. Така той бе поставен в неизгодно положение спрямо съотборника му.“

„По принцип в нашия спорт има противоречие – два шампионата се провеждат едновременно, докато отборите управляват всичко“, добави Хил.

Хил отбеляза, че световни шампиони като Макс Верстапен и Фернандо Алонсо са по-решителни и настоятелни в радиокомуникацията си с отбора. По този начин те могат „обърнат“ всяко решение на отбора в своя полза.

„Пилотите имат много малък контрол, Затова Макс е толкова силен. Подобно нещо съм чувал и за Джордж Ръсел“, каза Хил. „Той е много силна личност. Същото може да се каже и Карлос Сайнц във Ферари. В същото време състезатели като Фернандо Алонсо ръководят отбора от кокпита и могат да го управляват.“

„Ако отборът не е притеснен по никакъв начин, тогава е възможно да получите това, което искате за стратегията си за дадено състезание, но в този случай трябва да мислите бързо“, каза още Деймън Хил.