Начало Избрани Алфа Ромео: Жу вече е на едно ниво с Ботас

Алфа Ромео: Жу вече е на едно ниво с Ботас

492
0
Гуаню Жу и Валтери Ботас, Алфа Ромео
Гуаню Жу и Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Алфа Ромео похвали представянето на Гуаню Жу през първите три кръга от сезон 2023 в F1. Според ръководителя на инженерния отдел на тима Шави Пужолар, китайският състезател е показал сериозно израстване и вече е на едно ниво с опитния си съотборник Валтери Ботас.

Жу направи дебюта си в F1 през 2022 г. 23-годишният състезател направи добро впечатление и записа няколко класирания в топ 10. За съжаление пилотът на Алфа Ромео се сблъска с редица проблеми с надеждността, които му попречиха да разгърне още потенциала си.

Тази година Жу започна втората си кампания в Алфа Ромео. Китаецът бе по-бавен от Ботас в Бахрейн, но финишира пред него в Саудитска Арабия. Състезателят на Алфа Ромео спечели първите си точки за сезон 2023 в Австралия. Тогава той избегна мелето в последните обиколки, финишира девети и отново бе пред Ботас. Благодарение на този резултат Жу донесе ценни две точки за Алфа Ромео. Отборът от Хинвил води оспорвана борба при конструкторите с екипи като Хаас, Алфа Таури и Уилямс

Наскоро Пужолар похвали Жу за стъпките, които прави през втората си кампания. Испанският инженер е на мнение, че той вече е на едно ниво с Ботас.

„Жу вече е на едно ниво с Ботас. Според мен той показва огромно израстване от началото на сезон 2023“, сподели Пужолар. „Това е добре за нас. Квалификацията [в Австралия] не беше идеална, но в последните две такива сесии те са близо до Q3 и в двете, което е добре за отбора“, добави ръководителят на инженерния отдел на Алфа Ромео.

От началото на зимните тестове Жу направи значително по-силно впечатление с карането си. В Мелбърн той заяви, че се чувства уверен за първото състезание за 2023-та, за разлика от миналата година.

Пужолар смята, че именно повишената увереност е основния фактор за подобрението на скоростта на китаеца.

„Жу е много по-уверен“, каза той. „След това работим и с Валтери. Така можем да направим стъпки с двамата пилоти заедно. Като цяло това дава увереност и на самия него.“

Жу се възползва от хаотичната надпревара в Мелбърн. Китаецът смятам, че Алфа Ромео е близо до отборите в топ 10. Според него, малките детайли ще са решаващи в напрегнатата битка в средата на шампионата.

„Ясно е, че има три-четири отбора, които ясно изпреварват останалите. Но все пак мисля, че от P8 надолу е много напрегнато. Всеки може да вземе тези финални точки, което е и целта ни“, коментира Жу. „Не сме много далеч от това. Това е свързано с само малките детайли, които наистина могат да направят разликата в средата на полето“, добави пилотът на Алфа Ромео.