Начало MotoGP News Баная: Не съм ядосан на Маверик заради случилото се в Льо Ман

Баная: Не съм ядосан на Маверик заради случилото се в Льо Ман

222
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная коментира инцидента с Маверик Винялес по време на състезанието на пистата Льо Ман. Пилотът на Дукати определи случилото се като „състезателен инцидент“ и каза, че не е ядосан на своя съперник от Априлия.

Баная потегли от полпозишън в старт №1000 в историята на MotoGP. Италианецът направи не толкова добро потегляне и загуби няколко места. Баная успя да навакса някои от позициите и зае третото място зад лидера Марк Маркес и втория Джак Милър.

В петата обиколка Баная бе атакуван от Маверик Винялес от Априлия. Пилотът на Дукати опита да си върне позицията един завой по-късно. Двамата се удариха и завършиха в чакъла. За щастие както Баная, така и Винялес се изправиха на крака и дори леко се спречкаха

Случката бе разследвана от стюардите на ФИМ, които я определиха като „състезателен инцидент“ и не наказаха Баная или Винялес. Междвуременно надпреварата на пистата Льо Ман бе спечелена от Марко Безеки. Пилотът на VR46 Дукати намали изоставането си от Баная на само една точка. Безеки записа втори успех от началото на сезон 2023 в MotoGP и продължава да бъде най-сериозният съперник на звездата на Дукати.

Баная коментира случилото се с Винялес. Действащият световен шампион не е ядосан на своя съперник заради удара и не изпитва лоши чувства към него.

„Не съм ядосан на Маверик заради случилото се в Льо Ман. Не ми хареса реакцията му [в чакъла], защото за мен беше прекалено агресивна. Но това може да се случи когато имаш адреналин“, сподели Баная.

„Когато катастрофираш, защото си ударен от друг състезател, или когато катастрофираш, когато удариш други състезатели, си по-ядосан. Това е така защото чувството, че си провалил своето състезание или състезанието на друг. Затова не му се сърдя. Смятам това за нещастен случай и състезателен инцидент. В крайна сметка не му се сърдя“, добави пилотът на Дукати.

Винялес също коментира сблъсъка с Баная. Пилотът на Априлия смятам, че италианецът е можел да му остави малко повече място при смяната на посоката от завой11 към  завой №12. Винялес все пак споделя мнението на своя съперник относно инцидента.

За съжаление се сблъскахме на най-неподходящото място. Жалко е, защото го изпреварих много чисто. От моя гледна точка той можеше да остави малко място при тази смяна на посоката. Жалко е, защото и двамата взехме нула точки. Това се случи в уикенд, в който чувствахме, че имаме голям потенциал“, заяви Винялес.

Не знаех къде е Баная. Мисля, че ме видя малко когато смени посоката. Това винаги е сложно, тъй като имаме различна гледна точка. Според мен стюардите трябва да решат дали да наказват някого или не. В крайна сметка за мен това е състезателен инцидент. Повече няма да коментирам тази тема“, добави състезателят на Априлия.