Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фрай: Ферари F138 показа силно състезателно темпо, трябва да оправим и квалификационното

Фрай: Ферари F138 показа силно състезателно темпо, трябва да оправим и квалификационното

48
0
Фелипе Маса,Фернандо Алонсо

Екипът на Ферари остана доволен, че болидът F138 показа силно темпо днес в Гран при на Китай. Надпреварата бе спечелена от Фернандо Алонсо, а Фелипе Маса завърши шести.

Страхотният старт и от двамата ни пилоти определено бе най-добрият начин да започнем надпреварата – коментира техническият шеф на Скудерията Пат Фрай. – Знаехме, че Мерцедес износват малко повече гумите от нас и двойното изпреварване на [Люис] Хамилтън в началото на петата обиколка ни изведе веднага начело. Бяхме наясно също така, че ще излезем в трафик след първия пит, но не и дали ще можем да задминем потеглилите с медиум. Стратегията се получи с Фернандо, който бе в бокса в шестия тур. Фелипе спря в следващия и за него нещата бяха по-трудни. Той имаше и грейнинг, което не му позволи да финишира по-напред. Като цяло F138 показа силно темпо и това е удовлетворяващо. Сега трябва веднага да отгърнем страницата и да се концентрираме върху предстоящия старт в Бахрейн. Абсолютно сме наясно, че имаме още много работа върху представянето си в квалификациите, ако искаме да извлечем максимума от състезателното си темпо – допълни той.

За Алонсо това бе първа победа от Германия миналата година. Тя е 31-ва в кариерата му и това постижение го извежда наравно в класацията за най-много успехи в Гран при с Найджъл Менсъл. Рекордът се държи от Михаел Шумахер с 91, следван от Ален Прост – 51 и Аертон Сена – 41.

Двукратният световен шампион сподели, че Гран при на Китай не е можела да премине по-добре за него. Той също подчерта, че успехът му в Шанхай и второто място от Австралия демонстрират конкурентоспособността на Ферари F138. Алонсо бе категоричен, че отборът работи в правилната посока, за да достигне целта във всеки старт да е в състояние да се бори за подиум и продължи:

– Затова трябва да благодаря на екипа за огромните усилия и тук, и в завода. През целия уикенд имахме добро усещане. Фактът, че се класирах трети в квалификацията, ни предостави шанса да се борим за топпозиции. Освен това може би имахме малко добър късмет. Настройки, стратегия, моменти на влизане в пита – всичко сработи перфектно и доведе до победа. Използвахме максимално темпото си и се справихме с управлението на гумите, което определено бе най-опасният аспект.

Маса призна, че му е трудно да разбере какво се е случило с него днес след толкова добрия старт.

– Бях бърз, колата работеше идеално. При първия стоп сложих медиум и след няколко тура се появи медиум на предните гуми. Вероятно е проблем, дължащ се на условията на пистата в комбинация с моя стил на каране. Цял уикенд не се чувствах комфортно с тази смес и в състезанието всички опити да ги спася бяха безполезни. Иначе със сигурност щях да съм в битката за подиума. Но все още съм уверен, защото въпреки всичко взех точки, а те са важни в един току-що започнал шампионат – каза бразилецът.