Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън и Ферари провеждат тестове с по-стари болиди

Макларън и Ферари провеждат тестове с по-стари болиди

1968
0
Макларън и Ферари
снимка, Макларън

Макларън и Ферари провеждат тестове с по-стари болиди. Двата екипа използват машините си от 2022 г. на две италиански трасета. Британците тестват с Оскар Пиастри в Имола, докато Оливър Беърман прави обиколки с F1-75 на притежаваното от Ферари трасе във Фиорано.

Според правилника на F1, отборите имат право на неограничени тестове с по-стари автомобили. Условието е те да са се състезавали преди поне две години. По този начин ще се избегне натрупването на информация, която да бъде използвана при развитието на настоящите болиди. Това означава, че автомобилите с граунд ефект от сезон 2022 също могат да се ползват в тези частни изпитания. Следователно тези тестове са доста подходящи за пилотите, които могат да поддържат формата си между отделните надпревари

В началото на днешния ден стана ясно, че Оливър Беърман е зад волана на Ферари F1-75 във Фиорано. Младият британец направи дебюта си в F1 по време на уикенда в Саудитска Арабия. Беърман замести Карлос Сайнц, който трябваше да претърпи операция заради апендицит.

Беърман се представи много добре зад волана на Ферари SF-24. 18-годишният тийнейджър финишира на седма позиция в надпреварата на уличната писта в Джеда. По този начин той спечели първи точки като пилот от Формула 1 и показа, че разполага с много добра скорост.

След края на старта в Джеда миналата седмица Беърман заяви, че се надява Сайнц да се върне в автомобила навреме за следващия кръг в Австралия.

„Това е неговият автомобил. Аз чувствам, че не трябва да съм в колата му. Трябва да му я върна, за да може да направи още състезания“, каза младият британец. Ако Сайнц се включи в уикенда на Албърт парк, Беърман ще се върне във Формула 2, където се състезава за отбора на Према.

Ферари не е единственият отбор, който прави тестове през днешния ден. Тази сутрин Макларън също обяви, че провежда частни изпитания с Оскар Пиастри на пистата Имола. Австралиецът е зад волана на MCL36- автомобилът, който се използваше през сезон 2022. Утре зад волана на MCL36 ще бъде тестовият състезател на Макларън Рио Хиракава. Японецът комбинира това заедно с задълженията си в WEC с Тойота. Това ще бъде втора сесия за Хиракава с болид от F1. По-рано тази година той караше болид на Макларън на пистата в Барселона.