Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Аферата „Хорнер“: Засегнатата служителка планира да обжалва решението на Ред Бул да...

Аферата „Хорнер“: Засегнатата служителка планира да обжалва решението на Ред Бул да прекрати разследването срещу британеца

5434
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Сагата около Кристиан Хорнер продължава да претърпява нови и нови обрати. Говори се, че неназована служителка, отправила обвиненията планира да обжалва прекратяването на разследването срещу шефа на Ред Бул.

Хорнер привлече вниманието към себе си в началото на февруари. 50-годишният британец беше разследван от Ред Бул GmbH заради неподходящо поведение спрямо служителка на тима от F1. Австрийската компания дори нае външен адвокат, който изслуша Хорнер в продължение на часове. наблюдаван от външен адвокат

От Ред Бул в крайна сметка свалиха обвиненията срещу Хорнер. В лаконичното изявление се посочваше, че разследването е „справедливо, строго и безпристрастно“. Самият британец няколко пъти отхвърли всички твърдения по свой адрес и беше категоричен, че не се тревожи за бъдещето си в тима.

Сагата около Хорнер обаче не приключи дотук. Малко по-късно анонимен източник изпрати интересен имейл. Той съдържаше 79 файла, предимно с предполагаеми разговори в WhatsApp между Хорнер и засегнатата служителка.

Имейлът беше изпратен до висши фигури в F1 и ФИА, включително Стефано Доменикали и Мохамед бин Сулайем, както и до другите директори на отбори от световния шампионат. Представители на медиите също получиха имейл с тези файлове, както и Йос Верстапен. В резултат на това ръководителят на австрийския тим се срещна с CEO-то на F1 Стефано Доменикали и президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем.

После стана ясно, че Хорнер е поискал да контролира изцяло компанията Ред Бул Технолъджи Груп. Говори се, че и това е в основата на скандала с британския мениджър.

Хорнер влезе в конфликт и Йос Верстапен. Бившият пилот от F1 призова британецът да напусне Ред Бул Рейсинг. Верстапен-старши дори заплаши, че неговият син може да си тръгне от базирания в Милтън Кийнс отбор.

В края на миналата седмица Ред Бул отстрани служителката, подала оплакване срещу Хорнер. Тя обаче продължава да получава заплата. От тима също така заявиха, че повече няма да коментират този случай.

Сагата около Хорнер обаче не е приключила напълно. Според британския вестник Телеграф, отстранената служителка планира да подаде жалба срещу първоначалното решение разследването срещу шефа на тима да бъде прекратено.

Решението за обжалване ще увеличи сътресенията вътре в Ред Бул. Отборът от Милтън Кийнс спечели с лекота първите два старта от новата кампания, след като Макс Верстапен и Серхио Перес финишираха първи и втори в Бахрейн и Саудитска Арабия.

Въпреки обвиненията и последвалото разследване, Хорнер остава на поста си през цялото време. Той присъства на предсезонните тестове, както и стартовете на пистите в Сахир и Джеда.