Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел най-бърз в първата свободна сесия за Гран при на Австралия

Фетел най-бърз в първата свободна сесия за Гран при на Австралия

48
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел (Ред Бул) бе най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Австралия, с която реално стартира сезонът във Формула 1 за 2013 г. Трикратният световен шампион изпревари пилотите на Ферари Фелипе Маса и Фернандо Алонсо, а четвърти бе Люис Хамилтън (Мерцедес).

Прекрасно време посрещна F1 на пистата Албърт парк, макар че температурите бяха по-ниски в сравнение с предишните няколко дни. Тези на въздуха достигаха на моменти 37 градуса през последните седмици, но през уикенда за първия старт от първенството прогнозата не предвижда по-висока стойност от 25 градуса. В началото на сесията стойността бе 21, 26 – на пистата.

Условията бяха коренно различни от тези в предсезонните тестове, а от екипите често повтаряха в дните преди свободните тренировки, че не са наясно със скоростта си, както и че не знаят какво ще е представянето в по-топлото време. Въпреки това обаче повече от половин час имаше само инсталационни турове. В боксовете проверяваха автомобилите и системите, докато температурата на трасето се вдигна до 33 градуса и първото време най-после бе факт – 1:36.089 на Даниел Рикиардо 38 минути след началото на сесията.

Почти час след старта на тренировката начело в класирането бе Кими Райконен (Лотус) с 1:27.877 мин. Постижението му бързо бе подобрено с 0,2 сек от Алонсо – 1:27.547. Времената тепърва ще падат с промяната условията на трасето. То еволюира значително през уикенда. Това в комбинация с високите температури са два от основните фактори, които се взимат предвид при работата с гумите. В Австралия двата типа на разположение на отборите са медиум и суперсофт. Моторспорт директорът на Пирели Пол Хембри повтори по време на сесията твърдението си, че в неделя няма да видим 5-6 спирания в бокса, а максимум три или в повечето случаи – 2. Предвижданията са за 1 секунда разлика в представянето на двете смеси, но това тепърва ще бъде установено.

Доста нови компоненти изпитваха отборите по време на първата тренировка на Албърт парк. Ред Бул например се върнаха към по-ранна версия на предното си крило спрямо тази от последния предсезонен тест. На Каталуния в края на февруари екипът изпита вариант със силно променени страници, но Себастиан Фетел и Марк Уебър сметнаха, че с него RB9 е с по-непредсказуемо поведение. Предното крило на колите им понастоящем е с по-опростен профил.

Нямам представа какво ще се случи този уикенд – за пореден път заяви началникът на шампионите Кристиан Хорнер (като всички останали в падока). – Битката ще е близка. Никой не показа козовете си в предсезонните тестове, така че едва сега ще започнем да разбираме силите на отделните тимове.

Ферари бяха с последната изпробвана от тях версия на предното си крило, което продължиха да изследват с аеробоя в сесията. Екипът е в значително по-добра форма спрямо същия период миналата година и ще гони подиум в първия старт за сезона.

Темпото на Мерцедес изглеждаше обещаващо. Очакванията към отбора от Бракли и Люис Хамилтън са доста високи, особено след дадените във финалния тест на Каталуния времена. 20 минути преди карирания флаг англичанинът и Нико Розберг бяха втори и трети в класирането. В този момент Фетел все още нямаше време, но при излизането си на трасето веднага свали 0,227 сек от постижението на Алонсо (1:27.320). Рейс инженерът Гийом Роклен му се обади, че може да е по-бърз във втория сектор. Минути по-късно начело излезе Фелипе Маса с 1:27.289 преди световният шампион да последва съвета от питуола и да го измести с 0,078 сек по-добро време.

Междувременно в Макларън направиха някои промени по окачването на колите на Дженсън Бътън и Серхио Перес (на когото му липсваше малко сцепление в средната част на завоите). Спортният директор на отбора Сам Майкъл обясни, че може да отнеме малко време, докато екипът напасне всичко в новите МР4-28. Пилотите бяха с девето-десето време с първите си обиколки, докато търсеха оптимални реглажи за останалата част от уикенда.

В края на сесията Фетел бе пред Маса и Алонсо, следвани от Хамилтън, Марк Уебър, Райконен, Нико Розберг, Адриан Сутил, Дженсън Бътън, Ромейн Грожан и т.н. По време на тренировката имаше излитания и завъртания по трасето, но бе сериозни последици.