Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Най-трудното нещо за Уебър е, че непрекъснато го сравняват с Фетел

Хорнер: Най-трудното нещо за Уебър е, че непрекъснато го сравняват с Фетел

24
0
Марк Уебър

Марк Уебър ще запази мястото си в Ред Бул, ако продължи да се представя на ниво, увериха от тима австралийския си пилот.

Състезателят има договор за един сезон (какъвто подписва от няколко години насам) и развитието на кариерата му е една от най-обсъжданите теми ден преди началото на първия уикенд от календара, който е в родината му.

Последните три години все бяха определяни като последни за Марк – коментира шефът на Ред Бул в F1 Кристиан Хорнер. – Въпреки това той остана в екипа заради свършеното на пистата. Същите правила важат и тази година. Искаме да разполагаме с най-силната пилотска комбинация, а Марк допринесе сериозно за победите ни в шампионата при конструкторите през последните три сезона. Той дори бе близо до това да вземе короната при пилотите през 2010 г. Наели сме го, за да върши възможно най-добра работа и той знае какво се очаква от него. Страшно много пилоти биха искали да са в Ред Бул, но Марк е при нас по заслуги и ако се представя на ниво, ще запази мястото си.

Историята около това как върви Уебър всъщност тръгна от изявление на съветника на екипа Хелмут Марко, в което той постави под въпрос постоянството и силните страни на австралиеца. Според него Марк не е в състояние да поддържа една и съща форма през цялата състезателна година.

След това Хорнер и дори собственикът на Ред Бул Дитрих Матешиц обясняваха какви са качествата на пилота, който през август ще навърши 37 години.

– Най-трудното нещо за Марк е, че непрекъснато го сравняват с младия състезател в другия болид, който е постигнал толкова много. Стореното от Себ [Фетел] в 101 старта – 26 победи, трикратен световен шампион, най-младият спечелил точки, полпозишън и победа състезател – всичко това е забележително. И Марк го съпоставят постоянно с пилот, който според мен е най-добрият от поколението си. Това прави ситуацията толкова сложна. Марк обаче е демонстрирал, че в определени моменти никой не може да го победи. Просто трябва да напасне нещата и да направи 19 такива изключителни представяния. Той става по-добър с възрастта. Миналия сезон кара чудесно и ако тръгне като хората през този сезон, би било прекрасно. И преди всичко – ако не смятахме, че все още може да се справи, не бихме го задържали за още година в отбора – допълни Хорнер.