Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел: Формула 3 е по-близо до Формула 1 отколкото GP2

Фетел: Формула 3 е по-близо до Формула 1 отколкото GP2

67
0
Люис Хамилтън,Пол ди Реста,Себастиан Фетел

От основаването си през 2005 г. GP2 се утвърди като серията, която е най-сериозния трамплин за Формула 1. Половината от сегашните пилоти в Гран при са карали там и тази серия, която наследи Формула 3000 се смята като последната крачка към върха в моторните спортове.

Един от тези, които са използвали друг път, за да достигнат Формула 1 пък е трикратният шампион Себастиян Фетел. Германецът започва при едноместните автомобили с Формула BMW, след което мина през европейските серии на Формула 3 и Формула Рено 3.5. И въпреки че пилотът на Ред Бул никога не е кара в GP2, той смята че Формула 3 е много по-близо до Гран при, отколкото наследницата на Формула 3000.

„Имам чудесни спомени от Формула 3 и смятам, че това бе една от най-важните стъпки в кариерата ми“, обяснява 25-годишният пилот. „2005 и 2006 г. бяха много полезни и в тях научих много. Не винаги бях толкова силен в състезанията, колкото ми се искаше, но смятам, че това също е част от обучението. Смятам, че Формула 3 е най-добрата категория, която да те подготви за Гран при и където можеш много да научиш. Колите са по-близо до тези във Формула 1, отколкото тези в GP2.

Колите в GP2 разбира се са по-големи и с повече мощност, но що се отнася до работата и начина на работа, то колите във Формула 3 са по-чувствителни и сложни за настройка, което ги приближава доста до тези във Формула 1.“