Начало Автомобилни новини GM ще инвестира $7,3 млрд. в GM Корея в следващите пет години

GM ще инвестира $7,3 млрд. в GM Корея в следващите пет години

57
0
GM,лого

General Motors ще инвестира $7,3 млрд. в южнокорейското си подразделение в следващите пет години. От концерна обявиха освен това, че са заинтересовани от придобиването на пълен контрол над GM Корея чрез закупуването на 17% от втория по големина акционер в предприятието Korea Development Bank (KDB).

Плановете на компанията са възприемани като възможен път за преструктуриране. GM притежава близо 77% от GM Корея, но делът на KDB дава право на държавната финансова институция на вето при взимането на решения от страна на автомобилния производител.

От GM коментираха, че инвестицията за подобряване на производствения процес и инженерните възможности на корейската компания подчертават значението на Южна Корея като ключов производител и база за развитие, въпреки че местният пазар е сравнително малък.

GM Корея ще продължи да играе главна роля в глобалните ни планове за разрастване – заяви шефът международни операции на GM Тим Лий.

GM Корея има пет производствени съоръжения в Южна Корея. Там ще се правят 6 ъпгрейднати версии на модели на GM. От там се изнасят и коли на бранда Chevrolet за Европа и други региони, като цялостният принос на заводите възлиза на около четвърт от глобалното производство на Chevy. В конструкторските и инженерни центрове в страната бяха разработвани малките модели Spark и Aveo, както и SUV-ът Trax.

GM Корея има планове за принципно разширение на дизайнерския си център в Инчеон до края на годината. Това би превърнало съоръжението в третото най-голямо след тези на концерна в САЩ и Бразилия. GM е автомобилен производител №3 в Южна Кория и целта на концерна е да удвои пазарния си дял до 20% в средно- и дългосрочен план.