Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Щайнер съди Хаас заради неизплатени бонуси

Щайнер съди Хаас заради неизплатени бонуси

638
0
Гюнтер Щайнер, Хаас
Гюнтер Щайнер, снимка Хаас

Гюнтер Щайнер ще съди Хаас. 59-годишният специалист заведе дело срещу бившия си отбор заради неизплатени бонуси, както и за неправомерно използване на неговия образ след раздялата му с американския тим.

Щайнер беше освободен от Хаас в началото на годината. Основната причина за това бе свързана с различията между него и Джийн Хаас за това как трябва да бъде управляван отбора

Самият Щайнер беше фокусиран върху бързо развиващия се пейзаж на F1. В него отборите влагат ресурси и укрепват на инфраструктурата си, изграждайки модерни фабрики, за да спечелят предимство спрямо всички останали. Италианско-американският инженер вижда в това ясен призив за действие. Заради това той призова Хаас да инвестира много повече средства.

Собственикът на отбора обаче имаше коренно различно мнение. Според него, съществуващата им структура, оскъдния бюджет и уникален модел с работата на няколко локации ще даде повече предимство. Джийн Хаас също така вярваше,  че трябва да се оптимизира това, с което вече разполага тима. Той призова да се увеличи ефективността и да се използва по-иновативен подход.

В крайна сметка тези различия доведоха до раздялата на Щайнер с Хаас. В момента италианско-американският специалист работи като анализатор на F1. Той също така е посланик на надпреварата в Маями и работи по нова книга.

Щайнер отправи немалко критики към Хаас през последните месеци и дори се радва, че вече не е част от американския отбор. Той също така не беше впечатлен от напредъка, който Хаас постигна под ръководството на Аяо Комацу.

По-рано днес стана ясно, че Щайнер планира да съди Хаас. 58-годишният инженер е подал документи в съд в Северна Каролона. В тях се твърди, че бившият му екип не му е платил комисионите, които му е дължал в продължение на няколко години. Това е в нарушение на сключения с него трудов договор.

Щайнер също така твърди, че въпреки раздялата си с Хаас, отборът продължава да продава стоки на своя уебсайт. На тях са изобразени неговото име и образ. Това се прави без негово разрешение. В допълнение не му е било платено за авторските права, които според него му се полагат.

В съдебните документи Щайнер излага тезата си, че е трябвало да му бъдат изплатени комисиони, които са му били дължими през 2021, 2022 и 2023 г. Те са попадали в периода, обхванат от последния му трудов договор с отбора

„Хаас реши да не подновява трудовия договор на г-н Щайнер. Това беше негово право. Но Хаас направи това, което няма право да прави. Тимът отказа да плати на г-н Щайнер допълнителната сума, дължима по трудовия му договор“, се казва в иска, подаден към съда.

„Но след като години наред г-н Щайнер е приемал ползите от своята репутация, опит и дълбоки връзки в спорта, Haas F1 не може да откаже на г-н Щайнер бонусите, които той е заслужил.“

Съдебните документи не разкриват подробности за комисионите, които Щайнер твърди, че му се дължат. Предполага се, че те може да са свързани със спонсорските договори, които той е сключил с отбора.

Щайнер също така смята, че Хаас не е действал правилно. Базираният в Банбъри отбор е продължил да използва неговия имидж и марка без позволение. В съдебния документ се посочва, че Хаас се е възползвал в огромна степен от присъствието на Щайнер в сериала на Нетфликс.

„Той се е превърнал в една от най-популярните фигури в поредицата Drive to Survive. Хаас често се появяваше в поредицата. Присъствието на г-н Щайнер в шоуто насочваше все повече фенове към Haas F1“, се казва в документа.

„Това представяне беше изключително ценно за начинаещия състезателен отбор, особено когато той търсеше допълнителни източници на приходи, за да се издържа в известната със скъпите си условия F1.“

Щайнер съшо така твърди, че Хаас е продължил да печели от неговата марка и имидж. Това е нещо, което според него няма право да прави, тъй като трудовият му договор с тима е бил прекратен.

„Хаас няма право да използва името, образа и подобието на г-н Щайнер. Тимът няма право да ги експлоатира в каквато и да е медийна форма след прекратяването на трудовия му договор. Haas F1 не е компенсирал г-н Щайнер за неоторизираното използване на неговото име, образ и подобие.“