Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън привлече още двама пилоти в програмата си

Макларън привлече още двама пилоти в програмата си

711
0
Алекс Дън и Мартиниус Стенсхорн, Макларън
Алекс Дън и Мартиниус Стенсхорн, снимка Макларън

Макларън привлече още двама таланти в програмата си за развитие. Към семейството на британския отбор се присъединиха Алекс Дън и Мартиниус Стенсхорн. В момента двамата карат във Формула 3 и са съперници на Никола Цолов.

Дън е обещаващ млад състезател, който си осигури титлата в британската Формула 4 през 2022 г. с отбора на Хайтек. 18-годишният пилот  завърши като вицешампион в италианската Формула 4 през 2022 г. и в шампионата GB3 през 2023 г.

Тези забележителни постижения му помогнаха да си осигури участия с Хайтек в Гран При на Макао. Дън финишира шести при дебюта си на уникалната уличната писта, след което завърши втори в квалификационното състезание.

В същото време Стенсхорн записа доста силни резултат в младежките категории. Роден в семейство на рали състезатели, той започва да се състезава на още на четиригодишна възраст.

Стенсхорн печели множество международни шампионати по картинг, преди да премине във Формула 4, където печели три подиума в шампионатите на ОАЕ, Германия и Италия. През 2023 г. норвежкият пилот се състезава в европейската Формула Регионал. Той става първият новак, спечелил дебютното си състезание, като същевременно завършва като вицешампион на сериите с още четири победи на сметката си.

Тази година Дън и Стенсхорн се състезават в шампионата на ФИА Формула 3. Ирландецът кара за MP Motorsport, а неговият колега е част от Хайтек. Стенсхорн имаше силен старт на сезона и спечели победата в спринтовото състезание в Австралия. В същото време Дън печели първите си точки във второто си състезание на Международната писта в Бахрейн. Този уикенд двамата ще се включат в четвъртия кръг за сезон 2024 в F3 на пистата Имола

Участието на Алекс и Мартиниус в програмата за развитие на пилоти на Макларън ще ги присъедини към потока от таланти на отбора, чиято основна цел е да помогне на пилотите да напреднат към F1, Индикар и Формула Е. Създадена през 2022 г. програмата се ръководи от директора на бизнес операциите в F1 Стефани Карлин. Тя зае мястото на напусналия по-рано тази година Емануеле Пиро.

„Имаме удоволствието да обявим, че Алекс и Мартиниус се присъединиха към нашата програма за развитие на пилоти. И двамата са вълнуващи и обещаващи млади таланти в областта на моторните спортове,. Те имат доказани постижения на пистата в съответните младежки категории, включително в шампионата на ФИА Формула 3 този сезон“, каза Карлин.

„Целият екип с нетърпение очаква да ги приветства в семейството на Макларън. Ще работим в тясно сътрудничество, за да подкрепим развитието им в рамките на нашата програма за таланти“, добави ръководителят на програмата за развити на пилоти на Макларън.

„За мен е чест да се присъединя към програмата за развитие на пилоти на Макларън и нямам търпение да започна работа с отбора. Макларън предоставя перфектната среда, в която да развия уменията си, докато продължавам пътя си в моторните спортове. Благодарен съм за подкрепата на Зак и Стефани. С нетърпение очаквам да се запозная с останалата част от екипа в MTC“, коментира Дън.

„Изключително съм развълнуван да се присъединя към програмата за развитие на пилоти на Макларън. За мен е чест да бъда част от семейството на този екип. Отборът има страхотна история в развитието на таланти, така че очаквам с нетърпение да се развивам заедно с екипа и да се уча от техния опит, докато продължавам пътуването си към върха на моторните спортове. Благодаря на Зак, Стефани и целия екип за вярата им в мен, нямам търпение да започна“, каза Стенсхорн.