Начало Top Moto News Баная и Бастианини записаха двоен успех за Дукати в Италия, Мартин допълни...

Баная и Бастианини записаха двоен успех за Дукати в Италия, Мартин допълни подиума

538
0
Франческо Баная
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная триумфира в състезанието за Голямата награда на Италия в MotoGP. Пилотът на Дукати продължи победата си серия на пистата Муджело, започнаха през 2022 г. Баная записа пети пореден успех на италианското трасе, включително и спринтовете. Втори финишира другия заводски пилот на Дукати Енеа Бастианини. Последното място на подиума остана за Хорхе Мартин от тима на Прамак Дукати.

Италия е домакин на кръг №7 от сезон 2024 в MotoGP. Домакин на събитието е уникалната писта Муджело с дължина 5.245 км и разположена в Тоскана. Това е първият от общо два кръга, които се провеждат на Апенинския полуостров

Вчера се проведе спринтовата надпревара, която беше спечелена от Баная. Двукратният световен шампион спечели и първия спринт на Муджело, който се проведе миналата година. Баная е основният фаворит за спечелването на днешната надпревара

Времето преди началото на Гран при на Италия беше сухо, облачно и топло. Температурата на въздуха беше 22 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 38. Специален гост на събитието беше Валентино Роси. Седемкратният световен шампион подкрепи Баная преди началото на днешния старт.

Баная поведе след началото на надпреварата в Италия. Зад него се движеха Мартин, Марк Маркес, Винялес, Морбидели, Акоста, Бастианини, Байндър, Алекс Маркес и Ди Джанантонио. Стартът премина чисто и без никакви сериозни инциденти.

Баная водеше колоната след първите 4-5 тура от Гран при на Италия. Пилотът на Дукати имаше аванс от около 7-8 десети и записа най-бързата обиколка. Зад него се движеха Мартин, Бастианини, Марк Маркес, Акоста, Морбидели, Винялес, Алекс Маркес, Ди Джанантонио и Байндър. Същевременно от надпреварата отпадна Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas).

Баная продължаваше да води колоната след преполовяването на състезателната дистанция в Италия. Авансът му пред Мартин беше около секунда. Зад двамата Бастианини и Марк Маркес водеха битка за последното място на подиума. В топ 5 влизаше и Акоста, който се движеше с малко по-лошо темпо. Морбидели пък се бореше с Винялес.

5 тура преди финала Баная продължаваше да контролира надпреварата в Италия. Зад него се разрази жестока битка за второто място. В нея участваха Мартин, Бастианини и Марк Маркес. Акоста продължаваше да се движи на самотно пето място.

Баная спечели Гран при на Италия в MotoGP. Това беше трети пореден успех на Муджело и четвърти от началото на сезона. Баная беше посрещнат от тифозите по време на обиколката за прибиране в бокса.

Втори финишира Бастианини. Италианецът изпревари Мартин на последния завой преди старт-финалната права. Двамата водят битка за това кой ще кара до Баная през следващия сезон.

Четвърти и пети в Гран при на Италия се класираха Марк Маркес (Грезини Дукати) и Педро Акоста (Tech3 GasGas). Шести остана Франко Морбидели (Прамак Дукати), следван от Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати), Маверик Винялес (Априлия), Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Брад Байндър с КТМ. Топ 15 допълниха Алейш Еспаргаро с Априлия, Раул Фернандес (Тракхаус Априлия), Марко Безеки (VR46 Дукати), Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия) и Алекс Ринс с Ямаха.