Начало Top Moto News Баная спечели спринта на пистата Муджело

Баная спечели спринта на пистата Муджело

288
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели спринта на пистата Муджело. Пилотът на Дукати записа първи успех в такъв тип надпревара от началото на сезона. Втори и трети завършиха Марк Маркес (Грезини Дукати) и Педро Акоста (Tech3 GasGas). Лидерът в шампионата Хорхе Мартин (Прамак Дукати) отпадна от днешния спринт.

Муджело е домакин на кръг №7 от сезон 2024 в MotoGP. Домакин на събитието е едноименната писта с дължина 5.245 км и разположена в Тоскана. Муджело е традиционния домакин на Гран при на Италия през последните повече от три десетилетия

По-рано днес се проведе квалификацията на пистата Муджело. Най-бърз в нея беше Хорхе Мартин. Баная даде второ време, но беше преместен с три места назад заради инцидент с Алекс Маркес във втората петъчна тренировка. Така втори потегли Винялес, следван от Марк Маркес и Бастианини.

Чудесни бяха условията преди началото на спринта в Муджело. Температурата на въздуха беше около 25 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 46. Нямаше вероятност за дъжд въпреки частичната облачност над трасето в Тоскана.

Баная имаше отлична стартова реакция и поведе след преминаването на завоя Сан Донато. Зад пилота на Дукати се наредиха Бастианини, Мартин, Байндър, Марк Маркес, Винялес, Акоста и Морбидели.

Баная водеше колоната в началото на втората обиколка от спринта на Муджело. Зад него Бастианини водеше битка за второто място. Четвърти се движеше Байндър, следван от Винялес, Марк Маркес, Акоста, Акоста, Морбидели, Еспаргаро и Ди Джанантонио. По-назад имаше инцидент с участието на Фабио Куартараро (Ямаха) и Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия).

Баная запази първото място след преполовяването на състезателната дистанция в Муджело. Италианецът имаше преднина от поне 1 секунда спрямо Мартин. Испанецът имаше контакт с Енеа Бастианини. В резултат на това пилотът на Дукати падна от своя мотор. Случилото се беше разследвано от стюардите, които обаче решиха да не налагат наказания. Маркес се движеше трети и притискаше Мартин. Същевременно Жоан Мир (Хонда) също отпадна от спринтовото състезание.

Драмите в спринта на пистата Муджело продължиха с пълна сила. 4 тура преди финала Хорхе Мартин отпадна от борбата за челните места след инцидент в първия сектор на трасето. Така Маркес зае второто място, а Акоста стана трети. В челото Баная продължаваше да контролира събитията.

До финала на спринта в Муджело нямаше размествания в челото. По този начин Баная спечели такъв тип надпревара за първи път от Гран при на Австрия 2023. Това беше и втори пореден спринтов успех на Муджело за двукратния световен шампион. Зад него се класираха Маркес и Акоста.

Четвърти финишира Франко Морбидели (Прамак Дукати), следван от Маверик Винялес (Априлия) и Брад Байндър (КТМ). Топ 10 допълниха Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати), Алекс Маркес (Грезини Дукати), Алейш Еспаргаро (Априлия) и Раул Феранандес (Тракхаус Априлия).