Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън се надява на силно представяне на пистата в Канада

Макларън се надява на силно представяне на пистата в Канада

904
0
Макларън MCL38
снимка, Спас Генев

Макларън се надява на силно представяне на пистата в Канада. Според Андреа Стела, уикендът в Монреал ще бъде много важен за тима, тъй като ще разкрие дали са напълно отстранени слабостите на MCL38 в бавните завои.

Макларън направи огромен скок напред миналата година. Отборът се представя много силно на писти със средноскоростни и високоскоростни завои. Въпреки това автомобилът MCL60 изпитваше сериозни затруднения на трасета с много бавни завои

В началото на годината Макларън отново имаше трудности в бавните завои. Това позволи на отбори като Ред Бул и Ферари да се откъснат напред. Стела обаче обеща, че екипът работи усилено да изглади всички проблеми с напредване на кампанията.

В Маями Макларън представи сериозен пакет с подобрения. Той помогна на Ландо Норис да запише първата си победа в F1. Макларън продължи силното си представяне и имаше качвания на подиума в Имола и Монако. Това накара мнозина да смятат, че тимът е решил проблемите на MCL38 в бавните завои.

„Изглежда, че автомобилът, който представихме в Маями, се държи добре при ниска скорост. Той беше почти отвъд това, което очаквахме“, заяви Стела.

„В Маями преобладаваха завоите с по-ниска скорост. Ако в Монако имаше нещо, с което се борехме най-много, беше първият сектор. Това е сектор със средна и висока скорост“, продължи шефът на Макларън. „Затова изглежда, че картината на нашата конкурентоспособност най-накрая започва да се променя. Вече изглежда, че завоите с ниска скорост не са явна слабост.“

Този уикенд F1 се насочва към Канада. Пистата в Монреал разполага с голямо количество нискоскоростни завои и шикани. Следователно болидът на Макларън ще бъде подложен на сериозно предизвикателство

В допълнение, двете дълги прави изискват ефективно намаляване на челното съпротивление, което е още един решаващ фактор. За разлика от високоскоростните завои с високо ниво на притискане, където суровата мощност може да помогне за компенсиране, Канада предлага ограничени възможности за Макларън да компенсира всички останали слабости.

Стела смята, че Макларън все още има какво да направи, особено когато става въпрос за справяне с бордюри и неравности. Това важи дори и след скорошното преасфалтиране на пистата Жил Вилньов.

„Не сме напълно доволни от поведението на болида през бордюрите и неравностите“, каза Стела. „Това ще изисква по-фундаментално развитие, а не просто адаптиране на това, с което разполагаме сега в автомобила.“

„Ясно е, че доста си играем с настройките. Изглежда, че не можем да постигнем същото поведение върху неравностите и на бордюрите, което виждаме качествено при някои други автомобили. Нашите пилоти са категорични, че някои други автомобили изглежда са в състояние да се представят по-уверено по бордюрите.“

Накрая Стела остава убеден, че в Макларън не са направили компромис с възможностите си за високо притискане в стремежа си за по-добро представяне при ниски скорости. Предстоящите състезания в Испания и Австрия ще предложат добра възможност за потвърждаване на философията на развитие на тима.

„Целта на нашето развитие е да се уверим, че не правим компромиси с някои силни страни на автомобила, защото преследваме други характеристики. Това не е възможно през цялото време. В крайна сметка това е част от качеството на разработката, която всеки отбор извършва“, заключи Андреа Стела.

Макларън е вторият най-успешен конструктор в Канада. Отборът от Уокинг има общо 9 победи на пистата в Монреал. Последният успех е дело на Люис Хамилтън през 2012 г. Този уикенд Макларън се надява на силен резултат и да има поне един представител на подиума

„Следва Канада! Харесва ми да се състезавам в Монреал. Това е забавна писта с някои предизвикателни участъци, които я правят още по-вълнуваща. Нашият автомобил се представи добре на няколко различни типа писти. Знаем, че в Канада може да ни се наложи да си свършим работата по-добре. Вярвам, че ни вероятно ще бъдем силни тук“, каза Норис.

„Беше хубаво да имаме една седмица почивка след двата поредни старта в Имола и Монако. Тръгнахме си с два подиума и много точки за отбора. Имах продуктивни сесии с моите инженери обратно в технологичния център. Сега съм развълнуван да видя какво можем да направим този уикенд“, добави пилотът на Макларън.