Начало Други Никола Цолов 21-ви след края на тренировката на пистата в Каталуния

Никола Цолов 21-ви след края на тренировката на пистата в Каталуния

293
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Спас Генев

Никола Цолов финишира на 21-ва позиция в единствената тренировка на пистата в Каталуния. Българският състезател записа време за 1:29.915 мин. Времето на Цолов беше с близо 1.2 сек. по-слабо от това на първия Мартиниус Стеншорн от тима на Хайтек. Сесията беше прекъсната малко преди финала, което не позволи на състезателите на подобрят времената си.

Каталуния е домакин на петия кръг за сезон 2024 във Формула 3. Състезателният уикенд се провежда на едноименната писта с дължина 4.657 км и разположена край Барселона. Това е една от най-добре познатите писти за пилотите и отборите във Формула 3. Преди два месеца тук се проведоха тестове.

Времето преди старта на единствената тренировка за рейс уикенд в Каталуния беше топло, сухо и слънчево. Това е коренно различно спрямо сесията в Монако, която се проведе при смесени условия и пороен дъжд.

През първата половина от тренировката в Каталуния нямаше голяма активност на пистата. 12 пилоти излязоха на трасето, за да направят инсталационни обиколки, след което се прибраха в бокса. Междувременно претендентите за титлата Габриеле Мини, Дино Беганович и Арвид Линдблад водеха дискусия.

С напредване на сесията пилотите от F3 излязоха на пистата. Мини записа най-добрата обиколка, докато Никола Цолов беше 17-ти. Българският състезател познава отлично пистата в Каталуния. Той кара тук миналата година, както и в испанската Формула 4

В последните минути на тренировката имаше инцидент с участието на Мари Боя. Състезателят на Кампос Рейсинг се удари в предпазните ограждения на първи завой. Това предизвика преждевременен край на единствената тренировка на пистата в Каталуния.

Никола Цолов остана 21-ви в тази сесия. По-късно днес пилотът на АРТ Гран при ще опита да запише по-силен резултат в квалификацията, която ще се проведе в 16:00 часа българско време.

Най-доброто време записа Мартиниус Стеншорн от тима на Хайтек. Втори и трети се наредиха Оливър Гьоте (Кампос Рейсинг), Габриеле Мини (Према), Люк Браунинг (Хайтек) и Себастиан Монтоя (Кампос Рейсинг). Съотборниците на Цолов Кристиан Менсъл и Лорънс ван Хюпен завършиха съответно на 16-та и 19-та позиция.