Начало Други Никола Цолов с трето време в квалификацията в Барселона

Никола Цолов с трето време в квалификацията в Барселона

1340
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Спас Генев

Никола Цолов записа най-добрата си квалификация във Формула 3. Българският пилот финишира на трета позиция в сесията на пистата в Барселона, след като записа време за 1:28.463 мин. и изоставаше със само 39 хилядни от лидера и негов съотборник Кристиан Менсъл, Между двамата пилоти на АРТ Гран при се нареди Арвид Линдблад от тима на Према.

Барселона е домакин на петия кръг за сезон 2024 във Формула 3. Състезателният уикенд се провежда на пистата с дължина 4.657 км и разположена край град Монтмело. Това е една от най-добре познатите писти за пилотите и отборите във Формула 3.

По-рано днес се проведе единствената тренировка за състезателния уикенд в Барселона. Никола Цолов даде 21-во време в сесията. Постижението му обаче не беше показателно заради липсата на достатъчно обиколки на трасето и червения флаг в края на сесията.

Времето преди началото на сесията отново беше топло и сухо. Това щеше да постави под изпитание пилотите от F3, които не трябва да прегряват своите гуми.

Всички пилоти напуснаха бокса след старта на квалификацията на пистата край Барселона. Никола Цолов даде шесто време след първите си няколко скоростни тура. Лидер беше неговият съотборник Лорънс ван Хюпен. Втори беше Форнароли, следван от Менсъл, Линдблад и Браунинг. Беганович беше разследван от стюардите заради блокиране на Мегатуниф.

След няколко минути състезателите от Формула 3, включително и Никола Цолов, се върнаха на горещото трасе край Барселона. Браунинг записа феноменална обиколка и оглави класирането. Втори беше Боя, следван от Менсъл, Гьоте и Мини. Никола Цолов даде седмо време, като пред него бяха Форнароли и Ван Хюпен. В следващите секунди той се смъкна до осмото място. На едно от последните места беше протежето на Ферари Дино Беганович

В последните минути Никола Цолов и неговите колеги се върнаха на пистата за последни обиколки в квалификацията. Браунинг подобри постижението си и записа 1:28.519 мин. Британецът обаче беше изместен от Монтоя и Никола Цолов. Менсъл на свой ред завъртя най-бързата обиколка. По-назад Лоус блокира Алекс Дън и вероятно ще получи наказание.

В последната минута нямаше промени в класирането. По този начин Менсъл си гарантира полпозишън за основното състезание, следван от Линдблад и и Никола Цолов. Българският пилот записа най-силната си квалификация във Формула 3 и има отлична възможност да добави още един подиум към сметката си.

Четвърти и пети се наредиха Люк Браунинг (Хайтек) и Оливър Гьоте от тима на Кампос Рейсинг. Шести и седми бяха Леонардо Форнароли (Трайдънт) и Мартиниус Стеншорн (Хайтек).Топ 10 допълниха другият съотборник на Никола Цолов Лорънс ван Хюпен, Алекс Дън (MP Моторспорт) и Себастиан Монтоя (Кампос Рейсинг).