Начало MotoGP News Милър не е фен на постоянните промени в календара на MotoGP

Милър не е фен на постоянните промени в календара на MotoGP

83
0
Джак Милър
Джак Милър, снимка Ред Бул Контент Пуул

Джак Милър не харесва постоянните промени в календара на MotoGP през последните години. Пилотът на КТМ вярва, че отмяната и отлагането на някои надпревари е „много досадно“ и не е добре за шампионата.

Миналата есен беше публикуван календара на MotoGP за 2024 г. Той включваше рекордните 21 старта, които трябваше да се проведат от март до ноември. В графика попадаше и отменената надпревара в Казахстан, както и тази в Индия.

Промените в календара на MotoGP започнаха още преди началото на сезона. През февруари шампионатът се принуди да отмени старта в Аржентина заради политически и финансови причини. Надпреварата на пистата Термас де Рио Ондо не беше заменена. Това остави по-дълга пауза между втория и третия кръг от тазгодишната кампания.

В началото на май MotoGP отложи планираната за средата на юни надпревара в Казахстан. Причината зад това нещо беше свързана с последиците от наводнения в региона около град Алмати. Това предизвика въпроси за това дали ще се намери свободен слот, в който надпреварата да бъде поставена

В края на същия месец MotoGP отмени Гран при на Индия. Според изявлението, причините за отмяната са „оперативни затруднения“ и „тежки метеорологични условия“. Но всъщност най-сериозният проблем е бил свързан с липсата на плащания от страна на промоутъра на събитието. На мястото на Индия беше сложена надпреварата в Казахстан. Въпреки това няма гаранция, че събитието на пистата Сокол Интернешънъл изобщо ще се проведе.

Междувременно Джак Милър изказа мнението си относно промените в календара на MotoGP. Австралиецът призна, че всичко това не се отразява на неговата подготовка. Милър обаче вярва, че тази честа отмяна на състезания е „досадна“ и не говори добре за шампионата.

„Просто се опитвам да приемам всяко състезание поотделно. Това е всичко, което мога да направя. Ако бях по-нагоре в точките, тогава може би щях да искате повече или по-малко, не знам“, сподели Милър.

„Трудно е да се каже от моята позиция. В момента това не ме е засегнало чак толкова много. В началото на годината си определяш план за Гран при и към това се стремиш да тренираш. Това не се отнася само за настоящата кампания“, продължи пилотът на КТМ.  „През последните няколко години всичко беше нарушено. Това вече е досадно както за нас като състезатели, така и за феновете. Очакваш Х на брой Гран при и след това два или три просто са изхвърлени от шампионата. Затова стискаме палци да няма повече такива неща до края н годината.“

Преди няколко години MotoGP опита да организира състезание във Финландия на пистата Кими Ринг. За нещастие, това така и не се случи заради пандемията от коронавирус и незавършените строителни работи по трасето. За момента не изглежда, че шампионатът някога ще се върне във Финландия. Същевременно Унгария е много близо до завръщане в MotoGP още догодина. Планът е събитието да се проведе на Хунгароринг или на новата писта Балатон парк.