Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел пред Хамилтън и Норис в мократа и скъсена заради дъжд последна...

Ръсел пред Хамилтън и Норис в мократа и скъсена заради дъжд последна сесия на Силвърстоун

1605
0
Джордж Ръсел
Джордж Ръсел; снимка: Мерцедес

Джордж Ръсел записа най-добро време в последната свободна тренировка през уикенда за Гран при на Великобритания. В класирането зад него се наредиха съотборникът му в Мерцедес Люис Хамилтън и Ландо Норис с Макларън. Сесията се проведе на мокра писта, а последните 20-ина минути всъщност бяха загубени заради поредното преваляване.

Дъждът на Силвърстоун, който валеше още през нощта и причини отлагането на спринта от Формула 3 сутринта, в който трябваше да кара и българският пилот Никола Цолов, спря известно време преди последния час за подготовка преди квалификацията за Гран при на Великобритания.

Пистата все още бе мокра

От Уилямс приложиха необичаен метод на проверка колко точно е мокро, пускайки хартиена лодка в падока и установиха, че все пак няма локви. Рейс контролът обяви, че шансът да завали по време на третата тренировка е 80%. Температурата на въздуха бе 11 градуса, тази на пистата – едва 16 градуса.

Голяма част от зрителите вече бяха на трасето, но стотици други още висяха в задръстване. Организаторите са въвели промени в движението тази година и част от най-големия трафик е пренасочен през самото село Силвърстоун.

Изборът в началото на последната свободна тренировка бе гуми интермедия. Кевин Магнусен излезе пръв на трасето, последван от съотборника си в Хаас Нико Хюлкенберг, пилотите на Уилямс, Виза РБ, Заубер.

Макс Верстапен се изпързаля на мократа писта и се завъртя на 360 градуса още в първия си тур извън питовете

Шарл Льоклер също изхвърча, но успя да върне болида си на пистата. В таблицата започнаха да се появяват времена. Даниел Рикиардо получи съобщение, че условията на пистата ще започнат да се подобряват непрекъснато. 7 минути след началото на сесията рейс контролът я спря, тъй като Пиер Гасли излетя и заседна в чакъла на зона за сигурност.

Рикиардо като че ли се опитваше да поддържа температура в гумите при влизането си в питлейна. Имаше и предположение дали не пробва управлението, но не стана ясно какво точно прави. Това обаче се случи направо в алеята пред боксовете, и то за толкова дълго, че камерите го проследиха. Стюардите отбелязаха поведението на австралийския пилот и ще го разследват.

Във Ферари вчера правиха сравнителни тестове на различни конфигурации на SF-24. Скудерията извади пакет с новости в Испания, който все още не успява да накара да работи добре. Льоклер обясни, че въпросът е да се извлече максимумът от потенциала на новите компоненти, информацията за които била, че работят. След анализ на събраните вчера данни бе решено Шарл да е с конфигурацията от Барселона, а Сайнц – с тази от Имола.

Отстраняването на Алпин-а на Гасли отне 5-6 минути и тренировката бе подновена. Джордж Ръсел каза, че трасето вече реално изсъхва

20 минути след началото на сесията начело бе Льоклер с 1:42.451 мин. Люис Хамилтън подобри това постижение с 0,546 сек. Ландо Норис излезе втори – само на 0,050 сек зад пилота на Мерцедес. Валтери Ботас се завъртя, но успя да продължи.

Хамилтън свали най-доброто време до 1:39.546 мин. Верстапен бе 0,773 сек от него. Сайнц заемаше третото място, следван от Норис, Льоклер, Хюлкенберг. През това време Оскар Пиастри даде второ време – на 0,383 сек от това на Хамилтън. Постиженията продължаваха да се подобряват, но седемкратният световен шампион отново излезе пръв с 1:38.511 мин. Само на 0,179 сек от него бе Льоклер. Верстапен бе на 0,301 сек зад Мерцедес-а.

От Макларън се обадиха на Норис в средата на времето, че след 15-ина минути вероятно ще завали. Ръсел излезе пръв, изпреварвайки Хамилтън с 0,035 сек. Дъждът малко подрани и заваля 20-ина минути преди карирания флаг.

От Мерцедес казаха на Хамилтън, че при толкова силен дъжд очакват водата да се задържи по трасето. Над Силвърстоун утихна, въпреки че някои пилоти продължаваха да работят. Размествания в подреждането обаче нямаше. Ръсел остана пръв, следван от Хамилтън, Норис. Сайнц зае четвъртото място пред Верстапен, Льоклер, Пиастри, Алонсо, Перес, Хюлкенберг.