Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 2024 Гран при на Великобритания – възможни стратегии, налични гуми и коментари...

2024 Гран при на Великобритания – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1127
0
Астън Мартин F1, Формула 1, F1, Гран при на Великобритания, Силвърстоун, Ланс Строл
снимка: Астън Мартин

Гран при на Великобритания е 12 кръг от световния шампионат на Формула 1 за сезон 2024. Надпреварата се провежда на легендарната писта Силвърстоун.

Джордж Ръсел спечели първата позиция за Гран при на Великобритания

Всички пилоти в топ 3 в квалификацията бяха британци – втори се нареди съотборникът му в Мерцедес Люис Хамилтън, а трети е Ландо Норис с Макларън. Макс Верстапен остана четвърти. Нидерландецът прехвърча през зона за сигурност в Q1, при което раздра пода си и това му струва сериозни проблеми с колата. От Ред Бул споделиха, че първоначалната загуба от 100 точки аеропритискане е била намалена с някои поправки за Q3. По време на квалификацията обаче нямаше как да възстановят всички щети. Затова Верстапен прие четвъртото място като успех, а Хелмут Марко направо го нарече „сензационно“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

„Трудно ще е. Момчетата зад нас са бързи, а ние всъщност не знаем какво точно е състезателното им темпо. Ще работим като отбор и се надявам да останем пред тях“, коментира Хамилтън по време на парада на пилотите.

Ръсел каза почти същото и добави, че се надява да не вали, за да направят чисто състезание. Времето на Силвърстоун този уикенд е променливо и се променя за минути. Във Формула 3 тази сутрин трудно предвиждаха условията в рамките дори на 5-10 минути.

Верстапен е с нов под, който е от същата спецификация като вчерашния.

„За щастие имахме резервен под. Понякога няма необходимата резервна част, но сега имахме късмет. Днес ще е доста интересно – на първо място по отношение на времето. В момента изглежда като че ли ще се изчисти, което е чудесно. Надявам се пистата да изсъхне“, допълни Макс.

Серхио Перес пък е с нова задвижваща система в своя Ред Бул. Мексиканският пилот, чието място в тима от Милтън Кийнс е застрашено, сбърка в Q1 и остана 19-ти в квалификацията. Екипът е решил да се възползва, тъй като пилотите имат право на ограничен брой компоненти на задвижващи системи без наказание.

Според доставчика на гуми Пирели стратегията за Гран при на Великобритания е с едно спиране в бокса в четири варианта:

  • старт със софт (18-24 об.) и смяна с медиум до финала;
  • старт със софт (16-22 об.) и смяна с хард до финала;
  • старт с медиум (30-36 об.) и смяна със софт до финала;
  • старт с медиум (24-30 об.) и смяна с хард до финала.