Начало MotoGP News Баная триумфира в Гран при на Германия, Мартин отпадна

Баная триумфира в Гран при на Германия, Мартин отпадна

401
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная триумфира в Гран при на Германия. Пилотът на Дукати записа шеста победа от началото на сезона и четвърта поредна. Благодарение на този успех Баная поведе във временното класиране. До него на подиума се качиха Марк и Алекс Маркес от тима на Грезини Дукати. Същевременно победителят от спринта Хорхе Мартин отпадна в края на надпреварата.

Гран при на Германия беше кръг №9 от сезон 2024 в световния шампионат на MotoGP. Състезанието се проведе на пистата Заксенринг с дължина 3.671 км и разположена в провинция Саксония. Вчера се проведе спринта на късото немско трасе. Победител в него страна Хорхе Мартин, следван от Мигел Оливейра и Франческо Баная. Испанецът беше и основният фаворит за спечелването на днешното състезание

Чудесни бяха условията преди началото на Гран при на Германия. Температурата на въздуха беше 19 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 32. Времето беше облачно и по-хладно в сравнение с вчерашния ден, в който беше много горещо.

Мартин поведе след старта на състезанието в Германия. Зад него се движеха Оливейра, Баная, Алекс Маркес, Морбидели, Раул Фернандес, Винялес, Марк Маркес, Бастианини, Ди Джанантонио и др. Стартът мина чисто и без инциденти.

Баная поведе колоната преди края на втората обиколка от Гран при на Германия. Италианецът изпревари Оливейра и Мартин с идентични маневри. Зад водещото трио се намираха Алекс Маркес, Морбидели, Винялес, Раул Фернандес, Марк Маркес и Байндър. В дъното бяха пилотите на Хонда, както и Реми Гарднър. Австралиецът замества Алекс Ринс в тима на Ямаха.

Няколко тура по-късно Мартин изпревари Баная и си върна водачеството. Малко след това действащият световен шампион загуби позиция и спрямо Морбидели. По този начин Прамак Дукати окупира първите две места в подреждането. Близо до Баная бяха още Алекс Маркес, Оливейра и Марк Маркес. Шесткратният световен шампион имаше контакт с Байндър.

16 обиколки преди финала Баная изпревари Морбидели и се върна на втора позиция. Състезателят на Прамак Дукати започна да губи скорост и беше настигнат от братята Маркес. Междувременно Винялес мина през чакъла и загуби позиции. Бастианини пък се справи с Оливейра и зае шестото място

Мартин водеше колоната 9 обиколки преди финала на Гран при на Германия. Втори на около секунда беше Баная. Италианецът поддържаше константно темпо и не позволяваше на своя съперник да избяга твърде напред. Зад водещите се намираше Алекс Маркес. Марк Маркес пък имаше контакт с Морбидели. За щастие двамата продължиха участието си в надпреварата.

Мартин продължаваше да води колоната в заключителната фаза от Гран при на Германия. По всичко изглеждаше, че испанецът ще спечели това състезание. Но 2 обиколки преди края Мартин катастрофира на спирането за първия завой. По този начин той подари първото място на Баная и хвърли на вятъра усилията, които положи до този момент. Зад Баная Марк изпревари брат си Алекс и зае второто място.

Баная в крайна сметка спечели Гран при на Германия. Италианецът продължи победата си серия, започнала от Каталуния. Благодарение на този успех Баная се превърна в най-успешния пилот в историята на Дукати.

Втори и трети завършиха Марк и Алекс Маркес. Така за първи път от сезон 1997 имаше случай, в който двама братя споделят един подиум в кралския клас.

Четвърти и пети финишираха Енеа Бастианини (Дукати) и Франко Морбидели (Прамак Дукати). Зад тях се наредиха Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия), Педро Акоста (Tech3 GasGas), Марко Безеки (VR46 Дукати), Брад Байндър с КТМ и Раул Фернандес (Тракхаус Априлия). Топ 15 допълниха Фабио Куартараро (Ямаха), Маверик Винялес (Априлия), Джак Милър (КТМ), Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas) и Такааки Накагали (LCR Хонда).

Благодарение на днешната победа Баная си върна първото място във временното класиране. Италианецът вече има актив от 222 точки. Втори е Мартин с 212. В топ 5 влизат още Марк Маркес (166), Бастианини (155) и Винялес със 125 точки.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MotoGP™ (@motogp)