Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хаас удължи партньорството си с Ферари до 2028 г.

Хаас удължи партньорството си с Ферари до 2028 г.

591
0
Хаас
снимка, Хаас

Хаас удължи партньорството си с Ферари до 2028 г. Американският отбор ще продължи да използва задвижващи системи и други части от Скудерията през следващите четири сезона.

Хаас си партнира с Ферари от присъединяването си към стартовата решетка на F1 през 2016 г. Американският отбор използва задвижващи системи на Скудерията, както и други части. На практика Хаас бе в ролята на сателит на Ферари, като се има предвид отношенията между двата екипа

Връзките между Хаас и Ферари накараха F1 да направи някои промени в правилата. Те гласят, че всеки един тим трябва да проектира и създаде самостоятелно по-голямата част от автомобила си. Разбира се, все още е позволено използването на части, произведени от други екипи.

Хаас продължава да купува различни компоненти от Скудерията. Дейността на тима в F1 също така включва малка база, разположена в Маранело. Пилотите на отбора също така могат да ползват симулатора на италианците.

Новата сделка между двете страни ще гарантира, че Ферари ще има клиентски отбор при влизането на новия правилник за задвижващите системи през 2026 г. Припомняме, че Заубер ще бъде погълнат от Ауди същата година и ще използва задвижващи системи на германците.

Новите силови агрегати отново ще бъдат 1.6-литрови и ще включват двигател с вътрешно горене V6 с турбокомпресор.  В същото време хибридните системи ще предоставят повече мощност, която трябва да бъде разпределена на наполовина. Следващите задвижващи системи ще работят с изцяло устойчиви горива.

„Развълнуван съм, че ще удължим отношенията си с Ферари до 2028 г.“, заяви Аяо Комацу. „Като организация сме се състезавали само със задвижващи агрегати на Ферари. Тази постоянна стабилност в следващия набор от правила за задвижващите агрегати е ключова част от нашето продължаващо развитие.“

„Връзката със Скудерия Ферари винаги е била специална за нас. Те имаха ключова роля в зараждането на програмата още в началото и продължиха да бъдат наш ценен технически партньор през изминалите девет сезона.“

„Радвам се, че сега ни предстоят още сезони. Благодаря на Фред Васьор и на много други хора в Скудерия Ферари, че продължават да проявяват вяра в нашия проект. Това съобщение е само още един пример за дългосрочната амбиция на Хаас. Нашите инвестиции и растеж в спорта продължават с пълна сила“, добави шефът на Хаас.

Съобщението за удължаването на партньорството между Хаас и Ферари идва само няколко дни след привличането на Оливър Беърман. Британецът ще кара един от болидите на американския отбор догодина и е продукт на академията на Скудерията

Хаас става деветият отбор, който потвърждава какви задвижващи системи ще използва от 2026 г. нататък. Единствено Алпин не е потвърдил какъв двигател ще използва. Има голяма вероятност френският отбор да се откаже от собствените си мотори и да използва такива на Мерцедес.