Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цунода: Притеснявах се повече за автомобила, отколкото за тялото си

Цунода: Притеснявах се повече за автомобила, отколкото за тялото си

385
0
Юки Цунода
снимка, Спас Генев

Юки Цунода коментира катастрофата си по време на квалификацията в Унгария. Пилотът на Виза РБ удари своя автомобил в края на Q3 и предизвика спиране на сесията. Цунода призна, че се чувства добре след инцидента и се притеснява повече за състоянието на болида, отколкото за собственото си тяло.

Цунода направи добро впечатление във вчерашната квалификация на пистата Хунгароринг. Японецът прескочи с лекота първите два сегмента от сесията и разчете добре променливите условия

Пилотът на Виза РБ даде девето време в първия си опит след началото на Q3. След това той мина през бокса за нов комплект меки гуми. Цунода отвори по-широко през петия завой на трасето. Автомобилът на японеца обаче се издигна във въздуха и удари в предпазните ограждения. В резултат на това Цунода претърпя тежка катастрофа и предизвика спиране на сесията. Макар ударът да беше сериозен, японецът беше невредим и излезе безпроблемно от своя болид.

„Не го очаквах. Просто се разминах на косъм“, сподели Цунода. „Бях в рамките на пистата. Очевидно в Q3 бях на границата на възможностите си. Половината от гумата отиде на тревата, но такива неща обикновено се случват. Може би се случи нещо, защото беше мокро, което някак си накара автомобила да стане неконтролируем.“

„До този завой обиколката беше страхотна. Затова инцидентът е много жалък“, добави пилотът на Виза РБ.

Цунода финишира на десета позиция в сесията, след като беше изпреварен от Даниел Рикиардо. Австралиецът беше единствения пилот, който подобри резултата си след възобновяването на сесията.

24-годишният пилот призна, че грешката е негова. Той обаче беше притеснен повече за състоянието на автомобила, отколкото на тялото си.

„Притеснявах се повече за автомобила, отколкото за тялото си. Нека да бъда честен. Беше много жалко. Разочарован съм.“

„Надявам се колата ми да е добре. Очевидно се чувствам зле заради отбора. Тази обиколка беше достатъчна, за да бъдем вероятно в по-добра позиция“, завърши Юки Цунода.

Съотборникът на Цунода Даниел Рикиардо финишира девети в квалификацията за Гран при на Унгария. Пилотът на Виза РБ се надява на точки в надпреварата

Квалификацията определено беше дълга и трудна. С облекчение разбрах, че всички са добре след катастрофите, които се случиха. Докато бяхме на пистата в Q1 започна да вали повече. След това имаше червен флаг и пистата малко изсъхна“, каза Рикиардо.

„След това излязохме отново и завършихме на първо място което беше добър момент. Щастлив съм, че като отбор успяхме да влезем в Q3 и с двата автомобила, тъй като бяхме бързи през целия уикенд. Ако нямаше още един червен флаг в Q3 можехме да натискаме с новите гуми. Чувствам, че може би щяхме да спечелим още няколко позиции. Гледайки към днешния ден, ще се опитаме да се задържим в точките от мястото, от което стартираме. Твърдо вярвам, че можем да бъдем още по-добри в състезанието, така че го очаквам с нетърпение.“, добави пилотът на Виза РБ.

Ръководителят на отдела за представяне на автомобилите на Виза РБ Гийом Дезото заяви, че механиците на екипа от Фаенца ще имат доста работа. Французинът все пак изглеждаше уверен, че Цунода ще бъде пощаден от старт от питлейна.

„До този момент обиколката му изглеждаше много силна, така че е разочароващо. За щастие той е добре“, каза Дезото. „Предстои много работа за механиците. Уверени сме, че ще подготвим автомобила навреме за състезанието.“