Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер: Разликите между днешните болиди са много малки

Шумахер: Разликите между днешните болиди са много малки

30
0
Михаел Шумахер

Разликите между отделните автомобили във Формула 1 в наши дни са по-малки, отколкото в годините, когато Михаел Шумахер триумфираше по световните писти, заяви самият седемкратен световен шампион.

Германецът, който днес навършва 44 години, се оттегли от спорта в края на сезон 2012 г. след три доста трудни сезона с Мерцедес. Той взе само един подиум за времето си с екипа на щутгартския концерн, но не съжаляваше за изживяното. Част от причините за липса на успехи бе недостатъчно бързият автомобил, но според Шумахер намаляването на разликите между колите също е допринесло за това.

– Разликите между отделните автомобили са много малки. В началото на кариерата ми винаги имаше шанс да си по-бърз от съперник не с няколко десети от секундата, а с цяла секунда. Защо? Защото колите не бяха толкова аеродинамично балансирани и поради тази причина – много по-различни за каране. Като пилоти имахме далеч повече възможности – обясни Михаел пред Ауто Мотор унд Шпорт. – Днес болидите са толкова стабилни, че работните прозорци никак не са големи.

Шумахер обаче уточни, че всичко това не означава автоматично, че днешните пилоти са по-добри от тези в миналото:

Най-силните състезатели са във Формула 1. Някога поставих нови стандарти с начина си на работа, но старите ми колеги вървяха по същия път. Разликата с настоящите е може би, че новото поколение е израснало по същата скала.