Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън: Нямах нови гуми интермедия в края на сесията

Хамилтън: Нямах нови гуми интермедия в края на сесията

2113
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Люис Хамилтън финишира на четвърта позиция в квалификацията за Голямата награда на Белгия. Пилотът на Мерцедес показа добро темпо на мокрото трасе и дори се надяваше да се бори за място на първа редица. За съжаление, липса на нови интермедии попречи на Хамилтън да подобри своя резултат във финала на Q3.

Хамилтън се надяваше на дъжд по време на днешния ден. Пилотът на Мерцедес вярваше, че така ще се замаскират проблемите, които имаше неговия болид по време на двете петъчни тренировки. В допълнение, Хамилтън винаги се представя много стабилно при променливи и тежки метеорологични условия

Седемкратният световен шампион остана девети в последната свободна тренировка на Спа. Това обаче нямаше голямо значение, тъй като сесията се проведе на много мокра писта. Хамилтън се надяваше, че в квалификацията може да поднесе някоя изненада на мокрото трасе.

Хамилтън не беше напълно удовлетворен от резултата си в Q3. Той вярва, че наличието на още един нов комплект интермедии е щяло да му помогне да си гарантира старт от първа редица. Сега той ще потегли трети заради наказанието на Макс Верстапен.

„Със сигурност не мога да се оплача. Но когато погледнах теоретичното си време, трябваше да бъда втори“, сподели Хамилтън. “ Нямах нови гуми интермедия в края на сесията. Ако имах още един комплект в края, можех да бъда по-напред.“

Хамилтън твърди, че темпото му е било продиктувано от момента на използване на новите гуми. Според него прекъснатият допълнителен пробег в Q1 на практика е означавал, че през останалата част от сесията той винаги е бил на по-заден план с наличния избор на интермедии.

„Винаги се чувствам комфортно в тези условия. Мисля, че можехме да сме още по-напред, ако бяхме избрали перфектно времето, в което да излезем по време на  последния стинт“, каза той.

„Но трябваше да преминем през Q1. Влязохме малко по-късно, отколкото трябваше. Когато се върнах, не можах да направя обиколка, защото в последния завой имаше голям трафик. Заради това не успях да направя тази обиколка. Това ни компрометира през цялата сесия, защото имах само един нов комплект в края“, заключи Люис Хамилтън.

Другият пилот на Мерцедес Джордж Ръсел даде седмо време и също ще потегли с едно място напред заради наказанието на Верстапен. Британецът не успя да подобри времето си в края на Q3 заради липсата на нови гуми.

Същевременно Тото Волф смяташе, че другите тимове са рискували да оставят последните си обиколки толкова късно и да разчитат, че времето ще се оправи. Австриецът предположи, че Хамилтън е щял да бъде в челото, ако от Мерцедес са постъпили така

„Темпото беше добро. Излязохме рано и избрахме консервативния подход. Вероятно щяхме да стартираме от полпозишън, ако бяхме направили това, което направи Льоклер, а именно да заложим, че в края ще е сухо, което се получи за него“, каза Волф.

„Те [Ферари] не бяха толкова добри в дългите серии вчера на сухо. Разбира се, никога не можеш да отпишеш Льоклер. Днес те бяха единствените, които излязоха на пистата с новата гума в самия край на Q3. Верстапен също бе с такава, но той бе единственият от всички останали. Те заложиха на обиколка на почти сухо трасе и това се оказа благоприятно за тях.“

Волф е на мнение, че Хамилтън трудно ще се задържи в топ 3 по време на утрешната надпревара на Спа.

„Мисля, че има малък шанс да се преборим за подиум, но ще е много трудно. Имаме Макларън зад нас, Red Bull пред нас и още един бърз Ред Бул, който ще се появи. Ще бъде трудно. Мисля, че Ферари също е като нас по отношение на представянето“, допълни шефът на Мерцедес.