Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес бил спасен заради намеса на Либърти, които се притеснявали за приходите...

Перес бил спасен заради намеса на Либърти, които се притеснявали за приходите в Мексико?

3629
0
Серхио Перес
Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес бил спасен заради намеса на Либърти Медия. Собствениците на търговските права на Формула 1 помолили Ред Бул да обмисли внимателно стъпките си, тъй като се страхували от проблеми и спад на приходите в предстоящата Гран при на Мексико. Домашният за Перес старт е в края на октомври. Информацията е на немския уебсайт f1-insider.com.

Ред Бул реши в понеделник, че ще задържи Серхио Перес поне до края на настоящия сезон в Гран при. Мексиканският пилот подписа скоро нов договор, но представянето му на писта не бе достатъчно добро. Той освен това не изпълнява условията в споразумението си – да е на до 100 точки от съотборника си Верстапен и на не повече от 5 места зад него в генералното подреждане при пилотите. Затова решението на Ред Бул предизвика изненада.

Доводите защо възможните заместници на Перес не са подходящи са различни

Ръководството на екипа от Милтън Кийнс не било убедено, че Юки Цунода притежава необходимата психологическа стабилност да се бори в челото. Даниел Рикиардо не успя да победи японския си съекипник във Виза РБ, каквото бе условието за евентуално връщане в Ред Бул. Относно Лиам Лоусън имало безпокойство дали ще се справи с напрежението в отбора и като съотборник на Верстапен.

Освен това в Милтън Кийнс разгледали въпроса защо формата на Перес така се влоши след доброто начало на сезон 2024. Според Моторспорт отборът решил да търси начин да напасне болида RB20 повече към стила на каране на мексиканския пилот вместо да го изхвърли. Това бе изненада за всички, включително Макс и Йос Верстапен. В Белгия Хелмут Марко бил категоричен, че Перес си тръгва. Австрийският съветник на Ред Бул казал на трикратния световен шампион и баща му, че Макс ще има нов съотборник след лятната пауза във Формула 1. От f1-insider.com поръсили Марко за коментар след взетите решения Перес и Рикиардо да запазят местата си.

След разговора с него бе оповестено, че от Либърти са се намесили в полза на Перес заради опасения за спад на приходите в Мексико. Марко заяви, че „картите ще бъдат разбъркани за 2025 г.“

Преди срещата на мениджмънта на Ред Бул в понеделник бе съобщено, че екипът ще използва снимачния ден на Виза РБ, който ще се проведе днес на пистата Имола, за да сравни Рикиардо и Лоусън. Това може отново да се случи, но евентуално с поглед към следващия сезон, за който говори и Марко.

Междувременно от Скай Спортс F1 твърдят, че крайното решение за пилотите било на Кристиан Хорнер. Марко настоявал Перес да бъде освободен. В коментара се посочва, че ситуацията може да има последствие в битката за титлата при конструкторите.

„Верстапен има комфортен аванс в генералното класиране при пилотите. Макларън обаче доближава Ред Бул в конструкторския шампионат, който в крайна сметка е решаващ за разпределението на парите и бонусите. Приносът на Перес спрямо този на Макс е неравностоен, ако може да се каже така. Той е донесъл нещо от порядъка на 30% от точките на Верстапен, карайки същата кола. В крайна сметка решението е било на Кристиан Хорнер. Той е заключил, че може би най-малко разрушителната стъпка е да сменя пилот по средата на сезона“, се казва в коментара на Скай.